Mahkemeler dava konusu ile ilgili birçok...
Mahkemeler dava konusu ile ilgili birçok yazışma yapabilir. Talimatı diğer yazışmalardan ayıran özellik bir mahkemenin diğer bir mahkemeyle yaptığı yazışma olmasıdır. Yargılama işleminin sağlıklı, hızlı bir biçimde yürüyebilmesi için nihai karar verilinceye kadar geçen süre içinde mahkemelerin, davayla ilgili müşteki, tanık gibi kişileri dinlemeleri gerekir. Bunun olabilmesi için ilgili kişiler mahkemelere çağrılır. Ancak davayla ilgili kişi veya kişiler, mahkemenin yargı çevresi dışında bir yerde ikamet ediyor olabilir.
Kişinin mahkemeye gelmesinin güçlükle ve masraflı olması durumunda mahkeme, davayla alakalı kişinin ikamet ettiği yerdeki yetkili mahkemeye kişinin dinlenmesini ve ifadesinin alınmasını isteyebilir. Örneğin, dava ile ilgili tanıklar bu şekilde dinlenebilir. İlgili tutanaklar da talimatı gönderen mahkemeye ulaştırılır.
Talimat verilmesini gerektiren diğer bir durumda, mahkemenin yargı çevresi içindeki bölgenin teknik yetersizlik, personel yokluğu gibi sebeplerden dolayı bazı işlemleri gerçekleştirememesidir. Örneğin, niteliği gereği bilirkişi olarak görevlendirilebilecek bazı uzman kişiler mahkemenin yargı çevresi içinde olmayabilir. Bu durumda taşrada olan mahkeme ilgili konuda bilirkişi bulabilecek olan diğer bir mahkemeye bilirkişi görevlendirmesi için talimat gönderebilir.
Gümüşhane ilinde ikamet eden bir kişinin internet aracılığı ile İstanbul'dan aldığı cep telefonunun ayıplı çıkmasından dolayı Gümüşhane ilinde görülen bir davada Tüketici Mahkemesi, İstanbul ilinde satış işlemini yapan şirketin sattığı cep telefonunun ayıplı olup olmadıklarının tespiti için İstanbul'daki mahkemeye bilirkişi görevlendirmesi için talimat yazabilir.
Keşif işlemleri için de mahkemeler diğer mahkemelere talimat gönderebilir. Örneğin, mahkemenin yargı çevresi dışında bulunan arsa, konut vb. ile ilgili keşif işlemleri, arsanın, konutun, herhangi bir aracın, iş makinesinin bulunduğu yerdeki mahkemeden belirli işlemleri yapmasını isteyebilir. Böylece hem süre açısından hem de maddi külfetlerin daha düşük olması sağlanır. Talimat yurt içindeki bir mahkemeye gönderilebileceği gibi yurtdışındaki bir mahkemeye de gönderilebilir.
UYAP'ta Giden Talimat İşlemleri alanında talimat işlemleri ile ilgili beş ana bölümün olduğu görülmektedir. Bunlar; talimat yazısının hazırlanması işlemi, yurtdışına talimat yazısı yazdırılması işlemi, posta gönderme işlemi, gönderilen talimatların listelendirilmesi işlemi, talimatın akıbetinin sorulması işlemidir.