İş hukuku hizmet ilişkilerini düzenleme...

 İş hukuku hizmet ilişkilerini düzenlemekte olan bir hukuk dalıdır. Hem kamu hem özel sektördeki işçi, işveren ilişkileri birer özel hukuk ilişkisidir. İş hukuku, işçilerin haklarının işverenlere karşı korunması ihtiyacından doğmaktadır. Örneğin, toplu iş sözleşmeleri, grev, lokavt gibi konular iş hukukunu ilgilendiren durumlardır. Ancak günümüzde iş hukukunda asıl olan işçi haklarının korunması olduğundan devlet, işçi haklarına müdahale etme ihtiyacı duymaktadır. Bunun sonucunda iş hukuku, özel hukuk alanından kamu hukuku alanına doğru kaymıştır.
 Banka hukukunun konusu, banka işletmesi ve bu işletmenin hukuki ilişkileridir. Bankacılık faaliyetleri önceleri ticaret hukukunun kapsamında yer alırken günümüzde yaygınlaşan bankacılık faaliyetleri nedeniyle bağımsız bir hukuk dalı tarafından incelenmeye başlamıştır. Banka hukuku, kapitalizmin gelişmesinden sonra ortaya çıkmıştır.
 Diğer bir hukuk dalı da fikir hukukudur. Fikir ve sanat eserlerini üreten, bilim ve fen alanında buluşları olan kişilerin yapıtları ve buluşları üzerindeki haklarını düzenleyen hukuk kurallarına fikir hukuku denir. Bilim, edebiyat, müzik, güzel sanatlar, sinema ile ilgili yapıtlar, bilim ve fen alanındaki buluşlar; ticaret unvanları ve markalar fikir hukuku içinde ele alınan konulardır.
 Havacılık faaliyetlerinin ortaya çıkardığı ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarına ise hava hukuku denilir. Hava hukuku hem kişiler arasındaki hem kişilerle devlet arasındaki hem de devletler arasındaki ilişkileri düzenlemektedir.
 Ülkemizin yönetim yapısında devletin ana yönetsel yapısını oluşturan kuruluşlara, genel yönetim kuruluşları ya da merkezi yönetim denir. Devletin genel yönetim kuruluşları kendi arasında ikiye ayrılır. Bunlardan biri merkez örgütü, diğeri taşra örgütüdür.
 Genel yönetimin merkez örgütü, Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcıları, Bakanlıklar ve Merkezdeki Yardımcı Kuruluşları içine alır. Genel yönetimin taşra örgütü de iki grupta toplanır. Bunlardan biri mülki yönetim kademeleri denen il, ilçe ve bucak yönetimleri, diğeri ise birkaç ili içine alan bölge yönetimleridir. Genel yönetimin taşra örgütünün mülki yönetim bölümleri il idare kanunu tarafından düzenlenmiştir. Buna göre, ülke illere, iller ilçelere, ilçeler bucaklara ayrılmıştır. Her birinin başında, genel yönetimin bir görevlisi olan mülki idare amiri bulunur. İl yönetiminin başında valiler, ilçe yönetiminin başında kaymakamlar, bucak yönetiminin başında bucak müdürü bulunur. Genel yönetimin bölge yönetimlerine Devlet Su İşleri, Karayolları Bölge Müdürlüğü örnek olarak verilebilir.