İadesine karar verilmiş olup da mahkeme ...

 İadesine karar verilmiş olup da mahkeme kararı kendilerine tebliğ edildiği halde sahipleri tarafından yazılı süre içerisinde alınmayan, ekonomik değeri bulunmayan eşyanın, Cumhuriyet savcısı başkanlığında emanet memuru ve bir zabıt kâtibinden oluşan komisyonca imhasına karar verilir.
 İmha, komisyon huzurunda yapılır, buna dair bir tutanak tanzim olunur. İmha komisyonuna hangi zabıt kâtibinin katılacağı adalet komisyonlarınca, bulunmayan yerlerde kıdemli hâkim tarafından belirlenir.
 Suç eşyası kaydı olmayan, üzerinde herhangi bir soruşturma veyahut kovuşturma ile ilgisini gösteren etiket, yazı bulunmayan ve yapılan tüm inceleme ve araştırmalara rağmen sahibi tespit edilemeyen suç eşyasının tür, nitelik, miktar ve sair evsafını gösteren listeleri Cumhuriyet savcısı ve emanet memuru tarafından hazırlanır. Bu listeler o yer adliyesinde herkesin görebileceği bir yerde on beş gün süreyle asılı kalır. Askı süresini müteakip, üzerinde herhangi bir hak talep edilmeyen eşyanın, sulh ceza hâkimliğinden alınacak karar doğrultusunda tasfiyesi hassasiyetle gerçekleştirilir.
 Bu işlemler, ilgili yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde tamamlanır. Emanet memurluğunun hesapları ve buna ilişkin belgeleri Sayıştay denetimine tabii olup adalet müfettişleri teftiş sırasında suç eşyasının alınması, saklanması, iadesi, müsaderesi ve tasfiyesi işlemlerinde, yönetmelik hükümlerine uyulup uyulmadığını incelerler. Adalet müfettişleri tarafından yapılan teftişte tespit edilmiş aksaklıklara ve bunların düzeltilmesine ilişkin öneriler listesinin emanet bürosuna ilişkin kısmı Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilir.
 Savcılıktan gelen iade talebinin sisteme kaydı yapıldıktan sonra emanet eşyasının iade kararının eşya sahibine bildirilmesi için davetiye hazırlanması gerekir. Emanet dosyasından iade kararının eşya sahibine gönderilmesi için davetiye hazırlamada emanet işlemleri ana menüsü ile emanet iade işlemleri ve davetiye hazırlanması alt menüleri tıklanır. Dosya sorgulama ekranındaki emanet dosya no metin alanları dikkatli bir şekilde doldurulur. Emanet dosya ara düğmesi tıklanır. Sorgulanan dosya sistem tarafından emanet dosyaları listesine getirilir. İşleme devam etmek için tamam düğmesi tıklanır. Karşımıza davetiye hazırlanması ekranı gelir. Emanet eşyanın sahibine iadesi talebini bildirmek için ilgili evrak listesinden seçilir. Bunun olabilmesi için ilgili evrak listesi tıklanır.