Mahkemeler ve Cumhuriyet savcısının tali...

 Mahkemeler ve Cumhuriyet savcısının talimatı doğrultusunda el konulan eşyaları tutanakla teslim alan kişi emanet memurudur. Cumhuriyet savcıları tarafından bizzat yapılan soruşturma kapsamında el koyma işlemi gerçekleştirildiğinde veya kovuşturma aşamasında tevdi edilen suç eşyalarını emanet deposunda muhafaza eder.
 Teslim alınan suç eşyasına ilişkin dört nüsha emanet makbuzu tanzim eder ve suç eşyası defterine kayıt eder. Yönetmelikte usule göre ambalajlanmamış veya mühürlenmemiş olan suç eşyasını teslim almaz.
 Savcılık ve mahkemelerce ilgili yerlere iade, müsadere, dosyada muhafazasına, kolluğa teslimine karar verilmiş emanet eşyaların gereğini yerine getirir. İncelenmek üzere yazılı olarak istenen suç eşyasını görevlinin imzasını almak suretiyle teslim eder. Teslim almaya engel bir durum yoksa iade edilen suç eşyasını kabul eder ve derhal esas defterine işler. Suç eşyasında meydana gelen değişiklikleri esas defterinin düşünceler sütununa yazar. Gelen silahları, muhafazası için ilgili kolluk kuvvetlerine teslim eder.
 Kıymetli eşyalar ve paralar için ayrı bir kayıt defteri tutulur. Paraların teslim alınmasında tahsilat makbuzu, iadesinde ise reddiyat makbuzu düzenlenir. Emanet parası alınan kimseye verilen makbuzun tarih ve sayısını kasa defterine işler. Emanet dairesinde bulunan defter ve kartonları tutar. Emanet suç eşyalarının muhafaza edildiği deponun düzeni ve intizamını sağlar.
 Teslim alınan suç eşyası, emanet makbuzu tanzim edildikten sonra etiketi üzerine, soruşturma veya esas defterinin sıra numarası yazılmak suretiyle suç eşyası esas defterine kaydedilir. El konulan suç eşyasına mahsus makbuz dört nüsha olarak düzenlenir. Bir nüshası soruşturma evrakına bağlanmak üzere Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir, bir nüsha ilgili kolluk birimine verilir ve diğer nüshaları kartonunda saklanır.
 Eşyasına el konulanın talebi halinde makbuzun bir örneği kendisine verilir. Emanete alınmak üzere teslim alınan ve emanet makbuzu hazırlanan emanet eşyaları fiziki ortamda emanet memurluğuna geldiği zaman emanet memuru tarafından emanet memurluğuna kayıt edilir ve depoya yerleştirilir. Emanet memuru, parası emanete alınan kimseye verilen makbuzun tarih ve sayısını kasa kaydının tahsilat hanesine günü gününe işler ve kaydın düşünceler hanesinde de esas kaydının numarası gösterilir.