Delil avansı ile gider avansı arasında f...

 Delil avansı ile gider avansı arasında fark bulunmaktadır. Delil avansı, Hukuk Muhakemeleri Kanununda düzenlenmiş ve davanın devamı aşamasında tarafların talep ettikleri keşif, bilirkişi raporu gibi herhangi bir delilin masrafının karşılanması amacıyla delil talebinde bulunan taraftan alınan tutardır. Masraf yatırılmaz ise sadece ilgilinin o delilden vazgeçtiği kabul edilir.
 Delil avansı, tarafların dayandıkları delillerin giderlerini karşılamak üzere mahkemece belirlenen kesin süre içinde ödemeleri gereken meblağı ifade eder. Taraflar birlikte aynı delilin ikamesini talep etmişlerse gereken gideri yarı yarıya avans olarak öderler. Taraflardan biri avans yükümlülüğünü yerine getirmediğinde diğer taraf bu avansı da yatırabilir. Tarafların üzerinde tasarruf edemeyecekleri dava ve işlerle kanunlardaki özel hükümler saklıdır.
 Delil avansının ödenmesine hakim tarafından dilekçelerin verilmesi, ön inceleme aşaması veya tahkikatın başında karar verilir. Emanet hesabına alınan gider veya delil avansı bir tahsilat makbuzuna, hesaptan ödenen paralar ise reddiyat makbuzuna dayanmalıdır. Bu makbuz bilgileri UYAP ortamında muhafaza edilmektedir.
 Gider avansı ise Hukuk Muhakemeleri Kanununda düzenlenmiştir. Her yıl Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen tarifedeki miktar, dava açılırken ödenmez veya eksiklik iki haftalık kesin süre içerisinde tamamlanmazsa dava şartı yerine getirilmediği için dava reddedilir. Gider avansının yeterli olmadığının dava sırasında anlaşılması durumunda, mahkemece bu eksikliğin tamamlanması için davacıya iki haftalık kesin süre verilir. Dava şartı olan gider avansının yatırılmaması veya tamamlanmaması durumunda dava, dava şartı yokluğundan reddedilir.
 Tarafların üzerinde tasarruf edemeyecekleri dava ve işler ile kanunlardaki özel hükümler saklıdır. Oysa Avukatlar, UYAP Avukat Portalı üzerinden dava açabilirler. Bunun için güvenli elektronik imza sahibi olmaları gerekir.
 Yargılama harçları ve gider avansı davanın açılması esnasında avukat tarafından elektronik ortamda internet bankacılığı kanalıyla mahkeme veznesi hesabına aktarılabilir. Ayrıca bu işlemlerin baro kartı veya kredi kartı gibi ödeme araçlarıyla yapılması sağlanabilir. Bu durumda dava dilekçesi ve yatırılan para sisteme otomatik olarak kaydedildiğinden fiziki tahsilat makbuzu kesilmemektedir.