Suç, toplumun tasvip etmediği çeşitli da...
Suç, toplumun tasvip etmediği çeşitli davranış biçimlerinden biridir. Toplum düzenini sağlamak amacıyla yapılması ya da yapılmaması gereken eylemler birtakım kurallarla belirlenmiş ve bu kuralların şahıslar tarafından ihlal edilmesi halinde cezai yaptırımlara bağlanmıştır.
Kanunun suç olarak kabul ettiği bir davranış, toplum tarafından her zaman suç olarak görülmeyebilir. Örneğin, ülkemizde meydana gelen töre cinayetleri, kan davaları gibi suç teşkil eden cinayet eylemlerinin ortaya çıkmasını sağlayacak biçimde özendirilmesi, cinayetin bir suç olmaktan çıkarılarak onurlu bir davranış biçimi gibi bireye öğretilmesine neden olmaktadır.
Son yıllarda ülkemizde suç oranlarında hızlı bir artış olduğu gözlenmekte ve suç işleme yaşı da gittikçe düşmektedir. Ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutukluların suç türlerine bakıldığında; yoğunluklu olarak gasp, hırsızlık, yağma, dolandırıcılık gibi ekonomiye dayalı suçlar yer almaktadır. Bunun yanı sıra, adam öldürmek, öldürmeye teşebbüs, müessir fiil, tehdit gibi şiddete yönelik suçlar ve çıkar amaçlı çete oluşturmak, uyuşturucu madde kullanmak, uyuşturucu maddenin ticaretini yapmak, ırza geçmek, fuhuş yapmak, fuhşa aracılık etmek, terör örgütüne mensup olmak gibi suçlar da bulunmaktadır.
Suç nedenlerine bakıldığında, suç işlemede her ne kadar kişilik yapıları ve kalıtsal etkenlerden söz edilse de ekonomik faktörlerin dolaylı ve dolaysız etkisinin yoğun olduğu gözlemlenmektedir.
İşsizlik, yoksulluk, gelir dağılımında eşitsizlik, eğitim seviyesinin düşüklüğü, büyük kentlere göçlerle birlikte sevgi yoksunluğu, hatalı ve eksik eğitim, baskıcı disiplin yöntemleri, çocuk istismarı, göçlerin oluşturduğu kültür çatışmaları, gecekondulaşma, gelenek ve görenekler, erken yaşta çalışmak zorunda kalınması, parçalanmış aileler, ailede suçlu bireylerin örnek teşkil etmesi, yazılı ve görsel basında şiddet içerikli yazıların yazılması ile dizi ve filmlerin gösterilmesi ayrıca genel afların çıkması gibi etkenlerin suç işleme oranlarını tetiklediği görülmektedir.
Bu tarz sorunları en aza indirgemek için planlı bir şekilde gerekli fizibilite çalışmaları yapılmalıdır. Görsel ve yazılı materyaller kullanılarak gerekli bildiriler, duyurular hazırlanmalı ve bunlar internet üzerinden ya da sosyal medyada farkındalık oluşturacak videolar hazırlanarak bu sorunların azaltılması yönünde gerekli bilinçlendirme çalışmaları başlatılmalıdır.