Güzel ve etkili söz söyleme sanatına hit...

 Güzel ve etkili söz söyleme sanatına hitabet denir. Hitabet, amacı insanları ikna etmek olan söz sanatıdır. Bunu sağlamanın yoluysa sözün güzel ve etkili söylenmesinden geçmektedir. Her dönem önemini koruyan, toplulukları yönlendiren, birleştiren bir etkinin aracı konumunda olması nedeniyle çoğunlukla benzer amaçlara yönelik olarak kapalı veya açık alanda bir arada bulunanlara hitaben yapılan etkileyici konuşmalardır. Etkileyici konuşma eylemini gerçekleştiren kişi hatip, söylenen konu ise nutuk, söylev, hitabe gibi isimlerle anılmaktadır.
 İnsanlık tarihi boyunca insanlar arasında ortaklaşa bir hayat olduğundan insanlar birbirlerini konuşma suretiyle etkilemişlerdir. Etkileyici konuşmalar, kimi zaman iki, kimi zaman ikiden fazla kimseler arasında yapılmıştır. Bazen konuşmayı bir kişi yapar, diğerleri ise onu dinleme durumundadır. Hitabet de bir kişinin çoğunluğa yönelik yaptığı konuşmalardır.
 Güzel ve etkili yapılan hitabetler büyük kitleleri etkileyebilir, yönlendirebilir. Bu nedenle hitap edenin hitabet sanatını etkili kullanması, yapılan hitabetin etkisiyle doğru orantılıdır. Güzel ve etkili yapılan hitabetler sönmüş heyecanları diriltir, kaybedilmiş davaları kazandırır, mağlup olmuş orduları zafere ulaştırır, topluluklara idealler telkin eder.
 Hitabetin, diksiyon, beden dili ve sunum olmak üzere üç bileşeni vardır. Tüm bu bileşenlerin doğru ve yerinde kullanılması, etkili bir iletişim kurulmasını sağlar. Güzel konuşma teknikleri ise konuşmanın içeriğinden sesin tonuna, konuşmanın amacını belirlemeden konuşmanın yöntemine karar vermeye kadar pek çok bileşeni içerir.
 Hitabet, belli düşünceleri topluluğa dinletme ve dinleyenleri inandırma amacı taşır. Bunun için de konuşma inandırıcı, etkileyici ve coşturucu olmalıdır. Hatip, konuşmasının etkisini artırabilmek için kelimelerin ve cümlelerin anlamı kadar konuşma sırasındaki jest ve mimiklerine başvurmalı, sesinin tonunu konunun ve topluluğun durumuna göre ayarlamalıdır. Bazı hatipler, soru sorarak ya da başka yollarla dinleyici kitlesiyle diyaloğa girerek konuşmaya ilgiyi artırmaya çalışırlar.
 Hatip, topluluk karşısında son derece rahat, kendinden emin ve mütevazı olmalıdır. Konusuna inanmalı, kılık kıyafetiyle, ölçülü tavır ve hareketleriyle muhataplarına saygısını gösterebilmeli ve her konuda güven telkin edebilmelidir. Ayrıca hatibin daha önceden toplum tarafından sevilen, sayılan, bilgi, kültür ve yaşantısı bakımından takdir edilen bir kişi olması gerekir.