Duygu ve düşüncelerin jest, mimik ve vüc...
Duygu ve düşüncelerin jest, mimik ve vücut hareketleriyle anlatılmasına beden dili denir. İnsanlar konuşmanın dışında elleriyle, kollarıyla, bedensel duruşları ve hareketleri aracılığıyla da duygularını, düşüncelerini, isteklerini, ihtiyaçlarını ve ruhsal zenginliklerini başka insanlarla paylaşırlar.
Beden dili, insanları anlamayı ve insanlarla anlaşmayı kolaylaştıran bir iletişim yöntemidir. İletişim, sadece sözcüklerle değil esas olarak beden dili ile gerçekleştirilir. Bu nedenle de beden dilinin iletişim içinde ayrı bir önemi vardır.
Beden dili bir sunum, bir karşılaşma, bir konuşma veya dinleme sırasında konuşmayı sadece dudaklardan dökülen sözcüklerle değil ruhla beraber bir bütün olarak sunmayı sağlar. İletişim sırasında kullanılan yüz ifadesi, vücudun duruşu ya da yapılan hareketler söylenilenlerden daha fazla öneme sahiptir. Beden diliyle verilen mesajlar, daha gerçekçi ve doğaldır.
Beden diliyle birtakım anlamlar iletilebilir. Örneğin başın sallanarak bir görüşün onaylandığını, dostun eli tutularak onun sevildiği ifade edilir. Beden dili konuşmayı destekler. Örneğin konuşan kişi yüzünü ve bedenini kullanarak konuşmayı destekler, dinleyen ise sergilediği yüz ve beden ifadeleri ile konuşana geri bildirim verir ve bu sırada konuşan kişi, karşısındakinin söylediklerini anlayıp anlamadığını ya da sıkılıp sıkılmadığını onun davranışlarına bakarak tahmin edebilir.
Beden diliyle desteklenen mesajlar dinleyicilerin algılama sürecine görsellik unsuru katar ve zihinlere yerleşen anlamı da güçlendirir. Bu nedenle içeriğe uygun beden dili kullanılmalıdır. Örneğin hüzünlü bir konuşmada hüznün mimiklerle yansıtılması, coşkulu bir konuşmada ise coşkunun paylaşılması iletişimi olumlu etkileyecektir.
Beden dilini etkili kullanan kişiler, büyük kitleleri etkileyebilir ve kendi düşünceleri doğrultusunda ikna edebilir. Beden dilinin bilinçsiz kullanılması, çoğu zaman insanların birbirlerini yanlış anlamalarına neden olur. Söylenen sözler elbette önemlidir ama gönderilen ve alınan sözsüz mesajlar daha önemlidir.
Beden dili ile gönderilen mesajlar, insanlarla iletişimde en önemli araçtır. İletişim kurulan kişilerle oluşturulan ortak özellikler ne kadar fazla olursa beden diline hakimiyet de o kadar fazla olacaktır. Konuşmacı konuşmasını yaparken dinleyici üzerinde etkili olabilmek için saygın, kendisinden emin ve konuştuğu konu hakkında tam bilgiye sahip olduğu izlenimi uyandırmalıdır. Bunun için de konuşmacının dik duruşu, oturuşu, rahatlığı ve kendisine güveni tam olmalıdır.