Bir toplumun oluşmasında ve gelişmesinde...

 Bir toplumun oluşmasında ve gelişmesinde o toplumu meydana getiren insanlar arasında uygulanan ve insan ilişkilerini düzenleyen kuralların önemli bir yeri vardır. Bu kurallar, toplumdaki uygarlık düzeyini ortaya koymaktadır. İnsanın bencil ve kaba düşüncelerden sıyrılarak başkalarına karşı davranışlarını bir düzene koyması, onun duyarlı ve nazik olmasını sağlar. Bu durum insanların birbirleriyle karşılıklı ilişkilerinin sağlıklı ve tutarlı olmasını sağlar. Toplumda insan ilişkilerini düzenleyen kurallar, görgü kuralları, gelenek ve görenekler, dini kurallar, ahlak kuralları, hukuk kuralları ve insan haklarıdır.
 Toplum içinde olumlu ilişkiler kurabilmek için bazı kurallar vardır. Bunlardan biri de görgü kurallarıdır. Görgü, bir toplumda var olan ve uyulması gereken saygı ve incelik kurallarıdır. Kişilerin birbirleriyle karşılaştıklarında nasıl davranmaları gerektiğini belirleyen kurallar; konuşma, giyinme, yeme içme yöntemlerini, iş yerlerinde, bayramlarda ve düğünlerde nasıl davranılacağını belirler. Görgü kurallarını çiğneyen kişi toplum nezdinde kaba, tuhaf, bilgisiz ve görgüsüz olarak nitelendirilir. Bu nitelendirmelerin hoş olmaması nedeniyle insanlar görgü kurallarına uyma zorunluluğu hissederler.
 Genel görgü kurallarına uyma zorunluluğu yoktur, hukuken suç sayılmaz ancak toplum genel görgü kurallarına uymayanları cahil, bencil, kaba, saygısız gibi sıfatlarla tanımlar ve kınar. Toplumun kişilere bu noktada yaptırım gücü ön plana çıkar. Toplum, genel görgü kurallarına uyan kişileri terbiyeli, saygılı, nazik kişiler olarak nitelendirir. Görgü kuralları bir ülkenin ayrı ayrı bölgelerinde farklı olduğu gibi değişik uluslarda da farklılıklar gösterir. İnsanlar toplum içinde bir arada yaşamak zorunda olduğundan göz önünde bulundurması gereken kurallar vardır.
 Toplumda dikkat edilmesi gereken görgü kuralları arasında, hoşgörülü ve iyimser olmak, olgun bir kişiliğe sahip olmak için çaba göstermek, eleştiriyi yerinde ve zamanında yapmak, giyime önem vermek, giysinin mevki yer ve zamana uygun olmasına özen göstermek, başkalarını rahatsız edici davranışlardan sakınmak, verilen sözü tutmak, ziyaretin kısa ve zamanlı olmasına özen göstermek, oturuş ve kalkışlarda hareketlere özen göstermek, gerektiğinde özür dilemesini bilmek, özel konuşma yapanların yanına gitmemek, uygun olmayan el şakası ve sözlü şakalardan kaçınmak sayılabilir.