Meslek etiği kavramı, bütün mesleki etki...

 Meslek etiği kavramı, bütün mesleki etkinliklerin iyiye yönlendirilmesi konusunda düzenlemeler getiren, meslek üyelerinin kişisel arzularını sınırlayıp belli bir çizginin dışına çıkmalarını önleyen, mesleki idealleri geliştiren, ilkesiz üyeleri meslekten dışlayan bir ilkeler ve kurallar sistemi olarak tanımlanmaktadır.
 Mesleki değerler, temel düşünce ve inançlardır. Kurallar ise bir sanata, bir bilime, bir düşünce ve davranış sistemine temel olan, yön veren ilke veya nizam olarak tanımlanmaktadır Bu tanım doğrultusunda kurallar, ilkelerden türetilen ve davranışlara yön veren somut düzenlemeler olarak ifade edilebilir.
 Değerlerin dayanağı hukuk, din, ahlak, gelenekler, örf ve adetler olabilir. Aslında kaynağı farklı olmakla birlikte her iki değerin kaynağı da emir ve ceza gibi yaptırım içermektedir. Gelenekler, örf ve adetlerden kaynaklı değerlerin ise herhangi bir toplumun kültürel özelliklerinden köken alan ve sosyal yaşamda benimsenmiş, kısmen manevi yaptırımlar içeren kınama, ayıplama gibi değerlerdir.
 Bu değerler aynı zamanda o toplumun genel ahlaki ve davranış değerlerini oluşturmaktadır. Genel ahlak ilkelerinin belirli bir mesleğe özgü düzenlenmiş hali, meslek ahlakı ya da mesleki etik olarak anılmaktadır. Meslek ahlakı meslekleşme ölçütlerinden birisidir ve bütün mesleki etkinliklerin iyiye yönlendirilmesi konusunda düzenlemeler getiren, meslek üyelerinin kişisel isteklerini sınırlayıp belli bir çizginin dışına çıkmalarını önleyen, mesleki idealleri geliştiren bir ilkeler ve değerler sistemidir.
 Adalet meslek etiği, adalet hukuk hizmetleri sektöründe çalışan yardımcı mesleki personel açısından bağlayıcı ve zorunlu olan, adaletin herkese eşit ve adil dağıtılması etik gereğini gerçekleştirmeye yönelik çeşitli etik kurallar ile ilkeleri ifade eder. Adalet meslek etiği adı verilen meslek etiği türünü oluşturan etik ilke ve gerekliliklerin bir kısmı adaletin tarafsız ve adil olarak sunulduğu hususunda bireylere güven verilmesi için hakim ve savcılar için oluşturulmuş bir kısım etik kurallar anlamında bazı yargı etiği ilke ve gereklerine karşılık gelirken önemli bir kısmı da yardımcı adalet meslek personelinin bu statüleri gereği tabi oldukları ancak hakim ve savcıların ise tabi olmadığı kamu görevlileri meslek etiği ilke ve gereklerinden kamu görevlileri etiği oluşmaktadır.