Günümüzde özürlülük, kronik hastalıklar ...

 Günümüzde özürlülük, kronik hastalıklar ve yaşlılık gibi geçici veya sürekli bakıma ihtiyacı olanların bakım yükünün yalnızca aile bağlarıyla çözümünün zor olduğu gerçeği anlaşılmıştır. Bakım hizmetinin organizasyonunda aile kadar toplumun da rol alarak öne çıkması gerekir. Halk sağlığı hizmetlerinin yaygınlaştırılması, teknolojik kolaylıklar, insan hak ve sosyal adaletin gelişmesi, bakıma muhtaç bireylerin psikolojik ve fizyolojik, sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarının çağın gereklerine uygun bir biçimde karşılanması konusu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Sosyal refah seviyesi yüksek olan ülkelerin bakım politikaları, yaşam kalitesini ve iyilik halini geliştirmeye odaklanmaktadır.
 Bakım hizmetine dair ülkemizde de hızlı bir dönüşüm süreci yaşanmaktadır. Giderek aileler küçülmekte, kadınlar ev dışında çalışmakta, akrabalar ve komşular ile olan ilişkiler eski gücünü kaybetmektedir. Bundan dolayı bakıma muhtaçlık sorununu, kurum odaklı bakım hizmetleri ve aile desteği ile çözebilmek her geçen gün daha da zorlaşmakta ve içinden çıkılması güç bir sorun haline dönüşmektedir.
 Evde bakım bütün bakıma gereksinim duyan bireylerin kurumsal bakım dışındaki bakım tekniklerini kapsayan Toplum Temelli Bakım hizmetlerinin bir parçasıdır. Bu tür bakım hizmetleri, artan bilimsel ve teknolojik gelişmelere, değişen sosyal ihtiyaçlara paralel olarak kurumsal bakımın yerini alma yolundadır. Bunun en önemli nedeni sosyal hizmetlerde bireye bakış açısının farklılaşmasıdır. Geçmişte, yardıma muhtaç durumdaki bireylerin korunması ve bakımı öncelikli hedef iken, bugün bireyin yaşam kalitesinin geliştirilmesi, sağlıklı ve başarılı bir biçimde yaşlanarak, sosyal yaşama daha aktif bir biçimde katılımının sağlanması amaçlanmaktadır.
 Uzun dönemli kurum bakımının gerek bireyler üzerindeki olumsuz etkileri olan yalnızlaşma, depresyon, sosyal izolasyon, duygusal çökmüşlük, yabancılaşma gibi gerekse maliyetinin yüksek olması gibi nedenler evde bakımın önemini giderek artırmıştır.
 Tüm bu evde bakım kapsamındaki hizmetler, en iyi sağlık ve bağımsızlık düzeyi sağlamak amacıyla birey, aile, bakım verenler ve multidisipliner sağlık bakım profesyonellerinin işbirliği ile yürütülür. Multidisipliner ekip; profesyonel hemşireler, evde bakım yardımcıları, sosyal çalışanlar, fizik tedavi, konuşma ve meslek terapistleri ve hekimlerden oluşur. Evde sağlık bakım ekibi vaka yöneticisi ya da uzman hemşireler tarafından oluşturulan bütüncül sağlık bakım planı doğrultusunda sağlık ve sosyal hizmetleri yürütür.