Aileyi sosyal yapının temel taşı olarak ...

 Aileyi sosyal yapının temel taşı olarak tanımlayabiliriz. Aile dediğimiz zaman, aile içindeki bireylerin, bir başka deyişle anne, baba, kardeşler, varsa büyükbaba, büyükanne, teyze, hala, dayı, amca gibi kimselerin birbiriyle nasıl etkileşimde bulunduklarını düzenleyen kuralların tümünü kastederiz.
 Ailede işleyen kurallar ve bunların işleyişi, hem çocuğun sosyal hataya hazırlanması hem de bireysel anlamda kurallar çerçevesinde ilişki kurması, kurduğu bu ilişkileri yürütebilme becerisi kazanması açısından önemlidir. Çocuk, ailede belli kurallara uymayı öğrenir.
 Aile içindeki iletişim türünün kişiliğin oluşumunda en önemli rolü oynadığı birçok bilim adamı tarafından savunulmuştur. Her bir aile üyesinin diğeriyle ilişkisi vardır. Bu ilişkiler ağı içinde her birey kendi benlik bilincini ve kişiliğini yapılaştırır ve olgunlaştırır.
 Kurallar, çocuğun özünü daha iyi geliştirecek bir ortamı yaratmak için vardır. Bu kurallar tartışılmaya, geliştirilmeye ve değiştirilmeye açıktır. Kuralların var olması disiplin için son derece önemlidir. Çocukla birlikte ortak bir karara varmak son derece demokratik bir olgudur. Kurallar aileden aileye farklılık gösterir. Her aile kendi yapısına uygun kuralları geliştirir. Katı aile yapısında kurallar donmuştur ve değiştirmek olanaksızdır. Bu tür aile içinde yetişen kişiler benliklerini bu kalıplar içinde kazandıklarından, doğuştan getirmiş oldukları duygusal, düşünsel ve manevi yaşam potansiyelleriyle ilişkileri zamanla kesilir. Bir kasetçalar ya da bilgisayar gibi boyuna aynı kaseti ya da programı tekrarlayıp dururlar.
 Kuralsız bir ev olmaz. Yaşamın her alanında ve her yerde olduğu gibi aile içinde de kurallar olmalıdır. Kimi zaman kuralın ne olduğu çocuğa tam olarak açıklanmaz. Önceden bilgilendirilmez. Çocuklara kurallar öğretilirken dikkat edilecek en önemli iki nokta, kuralların açıklanması ve ardından bu kurallar hakkında anne ve babanın aralarında konuşup aynı olaya nasıl tepki vereceklerine karar vermeleri ve bu konuda tutarlılık göstermeleri gerekir. Kurallar net ve yalın bir dille açıklanmalıdır.
 Sağlıklı ailede kurallar gizli değil açık seçik ortadadır. Karı ve koca aralarındaki farkları saklamazlar, her ikisi de birbirinin farklı yönlerini bilir. Farklılığı nedeniyle biri diğerine üstünlük iddia etmez. Her ikisi de farklı ama eşit olduklarının bilincindedir.