Değerler, bir sosyal grup veya toplumun ...
Değerler, bir sosyal grup veya toplumun kendi varlık, birlik, işleyiş ve devamını sağlamak amacıyla üyelerinin çoğunluğu tarafından doğru ve gerekli oldukları kabul edilen ortak düşünce, amaç, temel ahlaki inançlar bütünüdür. Değerler ile ahlak arasında güçlü bir ilişki vardır. Her milletin kendine özgü değerleri vardır. Değerler ait olduğu toplumlar tarafından korunmalıdır. Değerler korunmadığı takdirde zamanla bozularak başka milletlerin kültürel kuşatmalarına maruz kalabilir.
Milli ve kültürel değerler, ülkeyi biçimlendirir. Bir ülkenin yaşam kalitesi değiştirilmek isteniyorsa çok sayıda insanın değer yargılarını etkilemekten başka çare yoktur. Ayrıca ülkelerin kalkınması ile toplumun değerleri arasında oldukça yakın bir ilişki vardır.
Güçlü binalar nasıl ki sağlam temeller üzerine inşa ediliyor, kökleri toprağın derinliklerine kadar varan ağaçların kendileri sağlam, meyveleri de bereketli oluyorsa milli ve manevi değerler üzerine kurulan toplumlar ve milletler de o kadar sağlam ve güçlü olurlar. Toplum olarak tarihimizden devraldığımız, bizi ayakta tutan kültürel birikime sahibiz. Bu değerler bizi biz yapan değerlerdir. Medeniyetimiz barış, adalet gibi vazgeçilmez değerlerden oluşur.
Milli ve manevi değerlerimiz tarihten günümüze gelen ortak kültür ve tarih, dil, din, vatan, aile birliği, bayrak ve İstiklal Marşı’mız yani bizi biz yapan unsurlar olarak sıralanabilir.
Kültür, bir milletin tarih boyunca geçirdiği yaşantılar sonucunda oluşturduğu maddi ve manevi birikimdir. Daha farklı bir ifadeyle kültür bir toplumun yaşam biçimidir. Bir milletin maddi ve manevi değerleri o milletin kültürüdür. Sanat, mimari ve edebiyat eserleri, köprüler, kervansaraylar, camiler, müzik aletleri ve eserleri, destanlar maddi; dil, ahlak kuralları, din, estetik anlayışlar örf ve adetler, gelenek ve görenekler, düşünce eserleri, tarih bilinci gibi unsurlar ise manevi unsurları oluşturur.
Bütün bu kültür öğeleri Türkiye Cumhuriyeti Devletinin koruması altındadır. Her Türk vatandaşının bu değerlere sahip çıkması gerekir. Kültürel değerlerine sahip çıkmayan milletler özgürlüklerini korumada sıkıntıya düşerler.