Meslek ahlakı kavramı, bir mesleğe bağlı...

 Meslek ahlakı kavramı, bir mesleğe bağlı olanların uyması gereken ahlaki ilkeleri ifade eder. Meslek ahlakı, genelde söz konusu mesleğin genel ilkelerini, standartlarını ortaya koymakta ve tüm dünyada söz konusu mesleği yapanlar için yol gösterici olma niteliği taşımaktadır. Bu yönü ile meslek ahlakı; bir mesleğin, meslekte liyakat sahibi kişilerce, mesleğin gereklerine, önemine, onuruna uygun icra edilmesini öngörür.
 Meslek ahlakı, belirli bir meslek grubunun ahlak ilkelerini meslek üyelerine emreden, onları belli kurallarla davranmaya zorlayan kişisel eğilimlerini sınırlayan, yetersiz, liyakatsiz, ilkesiz üyeleri meslekten dışlayan, mesleki rekabeti düzenleyen ve hizmet ideallerini korumayı amaçlayan ilkelerdir.
 Ülkemizde meslek ahlakı adına önemli tarihsel bir birikim vardır: Ahilik. Sosyal bir yapı olan Ahilik sistemi, meslek ahlakına verdiğimiz önemin göstergesidir. İş yeri açma kuralları, müşteri ilişkileri, sevgi, doğruluk dürüstlük gibi değerler Ahilik kültüründe tüm dünyaya örnek olabilecek biçimde uygulanmıştır.
 İş hayatındaki ilişkilerin düzeyini, kişilerdeki ahlak anlayışı belirler. Özellikle iş yaşamındaki yoğun rekabet ortamı temel meslek ahlakı ilkelerine bağlı olmayı gerektirmektedir.
 Bir toplumu ayakta tutan milli ve manevi değerlerin varlığı, bu değerlerin toplumsal hayata ne kadar uygulandığı ile ilgilidir. Meslek hayatı da bu ahlaki ilkeler etrafında toplandığı sürece mesleki değerlere uygun bir şekil alır. Meslek ahlakı başta dürüstlük ve güvenilirlik olmak üzere bazı mesleki değerlerin bütünüdür.
 Bir meslek erbabının yaptıkları diğer meslektaşlarını da yakından ilgilendirir. Yanlış bir davranış yalnızca bir kişiyi küçük düşürmekle kalmaz, mesleğe duyulan bütün güveni yok edebilir. Bir mesleğin saygınlığını yitirmesi tüm toplum için bir kayıptır. Çünkü bütün meslekler toplum yaşamı için vazgeçilmezdir. Mesleklerin açıklanmış amaçları doğrultusunda çalışmaları, insanların maddi ve manevi gereksinimlerinin karşılanması için yaşamsal önemdedir. Meslek ahlakı, her meslek üyesinin olabildiğince iyi olmasına dayanır. Meslek ahlakı, verimliliğin artması ve kalitenin yükselmesinde önemli bir paya sahiptir.
 Toplumun gözünden düşmüş bir meslek, gelişme potansiyelini de kaybederek meslek üyelerine yarar sağlayamaz hale gelir. Meslek ahlakı, mesleki bilgi ve uzmanlık nedeniyle meslek erbabına yüklenen ek bir sorumluluktur.