Öyküleme; yaşanan, görülen, duyulan veya...
Öyküleme; yaşanan, görülen, duyulan veya tasarlanan olayların anlatılması demektir. Olaylı yazı türlerinde temel anlatım biçimi öykülemedir. Öyküleyici anlatım tekniğinde yazarın amacı, okuyucuyu bir olay içinde yaşatmaktır. Özellikle, okuyucuyu belli bir olay içinde yaşatarak ona bir düşünceyi, görüşü, gerçeği iletmeyi amaçlayan öykü ve romanın oluşabilmesi için öykülemeye başvurmak bir zorunluluktur.
Öyküleme, sadece öykü ve romanda kullanılmaz. Anı, yaşam öyküsü, gezi, tarih, fıkra ve masal gibi yazın türleri de öykülemeden yararlanmayı gerektirir. Bunların yanında haber yazımında da bir anlatım türüdür. Özellikle dergi haberi yazarken öyküleyici anlatım tekniği kullanılır.
Öyküleyici anlatım tekniği içerisinde birçok ögeyi barındırmaktadır. Kişi ya da eşya ile ilgili olarak belli bir yerde ve belli bir zamanda ortaya çıkan durumlara, oluşlara olay denir. Örneğin, trafik kazası, savaş ve barış, hastalık ve iyileşme gibi durumlar birer olaydır. Her olayın bir oluşma nedeni, oluşma süresi ve sonucu vardır. Klasik öykülemede bunlara; serim, düğüm, çözüm denir.
Serim; anlatılacak olayın ortaya konduğu bölümdür. Yazar, okuyucuya neyi anlatacağını bu bölümde sezdirir. Kişilerin tanıtılması ve olay zamanının belirtilmesi yapılır. Diğer bölümler bu bölüm üzerine kurulur. Düğümde ise olay açılır ve geliştirilir. Okuyucunun merakı arttırılır. Okuyucu, sonucun ne olacağı üzerinde düşünmeye itilir. Öykünün en geniş bölümüdür. Çözüm, merakın ve gerilimin ortadan kalktığı, olayın sona erdiği bölümdür. Kısa olur. Olayda kişiler, gerçek ya da kurgulanmış olabilir. Kurgulananlar gerçeğe uygun olmalıdır. Ayrıca, kişiler okuyucunun zihninde canlanacak şekilde anlatılmalıdır. Olay anlatılırken kişiler karşılıklı konuşturulmalıdır. Öyküleme sırasında, olayın başlangıcı, ortası, sonucu yani evreleri anlatılırken nerede, ne zaman oluştuğu da belirtilmelidir. Bu belirtme olayın akışını engellememelidir.
Yazar, bir olayı iki yöntemden birisiyle anlatabilir. Olayı, kendi başından geçmiş gibi veya olayı, üçüncü kişinin başından geçmiş gibi anlatabilir.
Öyküleyici anlatımın yukarıda belirtilenler dikkate alındığında genel özellikleri, zaman ve olay kavramlarına sahip olup zaman hareket halindedir ve gerçekleşen olaylar barındırır. Olaylar genellikle geçmiş zaman kullanılarak anlatılır; ancak şimdiki zaman ve geniş zaman kullanılmış anlatıma sahip eserler de vardır. Olaylar oluş sırasına göre anlatılır. Anlatılmak istenen düşünceler olayların akışı içerisinde verilir.