Basın bültenleri, kurum ile ilgili etkin...

 Basın bültenleri, kurum ile ilgili etkinlik, strateji, düşünce ve olayları içeren haber değeri taşıyan, önemli bilgilere yer veren ve medyaya gönderilen yazılı metinlerdir. Daha kısa bir şekilde, kurumun faaliyetlerini basına periyodik olarak duyurmak için hazırlanan duyuru ve ilan içerikli yazılar olup kurumun çalışmalarıyla ilgili kişi ve grupları bilgilendirmek amacıyla belirli zamanlarda yayımlanır.
 Basın bültenleri, basınla ilişkilerde kullanılan en yaygın yöntemlerden biridir. Haftalık ve aylık olduğu gibi önemli bir etkinliğin özellikle hatırlatılması için zamana bağlı olmaksızın da çıkarılabilmektedir. Basın bültenleri sayesinde basın görevlileri, kurumun etkinliklerini daha kolay takip etmekte ve haber değeri olan gelişmeleri değerlendirme yoluna gitmektedir.
 Habercilikte en çok kullanılan yöntemlerden biri olan basın bültenlerinde kurumun amblemi, adresi, telefon ve faks numaraları, hangi tarihte çıkarıldığı, kaçıncı yılı olduğu ve bülten numarası yer almalıdır.
 Basın bültenleri içerik bakımından haber özelliği taşımalıdır. Ayrıca bülteni yazan kişinin objektif gazetecilik kurallarına uyması da gerekmektedir. Basına gönderilen bültenler güncel nitelik taşımalı ve basın organlarına sabah saatlerinde ulaştırılmalıdır.
 Basın bülteni kurumların en yaygın biçimde başvurduğu bilgilendirme ya da iletişim aracıdır. Büyük işletmeler, kuruluşlar, çeşitli yönetimler, basınla ilişkilerin sürekliliğini sağlamak için ve yaptıkları etkinlikleri duyurmak için basına yönelik haber bültenleri yayınlarlar.
 Belli bir olayla ilgili bir bilgiyi bütün kitle iletişim araçlarına aktarmak amacıyla gönderilen basın bültenleri, hala geçerliliğini koruyan ve basınla ilişkiler kapsamındaki yöntemler arasında en ön sırada yer alan basın çalışmasıdır.
 Basın bültenleri haberciler için de başvurulan önemli haber kaynaklarından birisidir. Basın bültenleri haber yapma, olayları takip etme konusunda muhabirlere kolaylık sağlar. Muhabir kendisine gelen basın bültenlerini haber yaparken dikkatli bir çalışma yapması gerekir.
 Basın bültenleri genellikle ait olduğu kuruluşun adıyla yayınlanır. Oysa muhabirin yapması gereken, kurumun reklamını yapmak değil, basın bültenlerinde yer alan bilgileri, kamu yararına uygun bir şekilde haber yapmaktır.