Röportaj, bir olayı, durumu, doğruyu, ge...

 Röportaj, bir olayı, durumu, doğruyu, gerçeği, araştırma, inceleme, gezip görme yoluyla veya soruşturma yöntemiyle yansıtan bir yazı türüdür. Röportajda bilgiden başka yazarın izlenimleri, düşünceleri, görüşleri yer alır. Bir başka tanıma göre ise yazılı ve elektronik basında herhangi bir tanınmış kurumu veya kişiyi çeşitli yönleriyle tanıtmak amacıyla yazılmış yazılara denir.
 Röportaj bir çeşit haber olup gazeteciliğin gelişmesiyle doğmuştur, giderek okuyucuların ilgiyle izledikleri yazı türü haline gelmiştir. Gazetecinin haber yazılarından sonra en çok yazdığı yazı türüdür.
 Röportaj, gözleme dayanır, haberin daha geniş şekilde ele alınması, genel itibariyle fotoğraflarla zenginleştirilmesi şeklinde meydana gelir. Gerçekleri, araştırma, inceleme, gezip görme yoluyla ya da soruşturma yöntemiyle yansıtır, fotoğrafın tanıklığına başvurulur. Aynı konuda tek yazı olabildiği gibi dizi yazılar biçiminde de kaleme alınabilir.
 Mülakat ise, hedef kitlelerin merak ettiği ve ilgi duyduğu bir konu hakkında aydınlatıcı bilgi almayı amaçlayan ve belirlenen uzman kişiyle soru cevap şeklinde geçen görüşmenin, yine soru cevap şeklinde yazıya dökülmesidir. Haber değeri olan kişinin tutumu, durumu ve fikirleri sorulan sorulara verilen cevaplarla aydınlığa çıkarılır. Haberciliğin temeli de genelde mülakata dayanmaktadır.
 Mülakat öncesi hazırlık sürecinde; öncelikle mülakatın konusu ve kiminle yapılacağı saptanır ve konuyla ilgili bilgi toplanır. Mülakat yapılacak kişiyle bağlantıya geçilir, görüşme için randevu alınır. Sorulacak olan sorular düzenli bir şekilde sıralanır. Bazı soruların mülakat yaptığımız kişi tarafından cevaplanmaması ihtimaline karşı yedek sorular hazırlanır.
 Mülakatı uygulama sürecinde ise; mülakat saatinde kararlaştırılan yerde olunmalıdır. Mülakat sırasında karşı tarafı konuşturmak asıl yapılması gereken iştir. Ancak bunu yaparken mülakatı verenin tedirgin edilmemesi gerekir. Mülakat yapılan kişiyi dikkatle dinlemek gerekir. Her söyleneni yazmak yerine önemli olanları yazmak uygun olur. Mümkünse konuşulanları ses kayıt cihazına kaydetmek daha doğru bir davranıştır. Toplanan bilgiler belli bir plan kapsamında yazılmalıdır.
 Yazılı ve elektronik basın arasında başlayan rekabet, haber röportajı da vitrine getirmiştir. Olayları genişletmek, okuru daha çok tatmin etmek, yan bilgileri ayrıntılı biçimde yansıtmak amacına dönük olan haber röportaj, yazılı basında da kullanılmakla birlikte, günümüzde daha çok televizyon ve radyoda uygulanmaktadır.