Kesinleşen karar ve ilamdan dolayı yasa ...

 Kesinleşen karar ve ilamdan dolayı yasa gereği harç alınmasına karar verilir. Karar harcının kararın verildiği tarihten belli bir müddet içinde ödenmesi gerekir. Bu süre içinde mahkeme veznesine ödenmeyen harçların tahsili için ilgili mahkeme tarafından vergi dairesine tahsil müzekkeresi yazılmaktadır. Vergi dairesi müdürlüğü, mahkemeden gelen harç tahsil talebi üzerine tahsilat işlemlerine başlamaktadır.
 Hükmün verilmesinden sonra yapılacak ilk işlem, hükmün tarafların yüzüne karşı mı yokluklarında mı verildiğinin belirlenmesidir. Yüze karşı verilen hükümlerin kural olarak ilgilisine tebliğine gerek yoktur. Hüküm tarafın yokluğunda verilmiş ise ilam örneğinin bu kişiye tebliği gerekir. Buna göre yokluklarında verilen karar, Cumhuriyet savcısına, sanığa, katılana tebliğ edilir.
 Yüzüne karşı karar verilen kişi, karara karşı kanun yollarına başvuracağını bildirip gerekçeli kararın kendisine tebliğ edilmesini talep eder ise, gerekçeli kararın bu kişiye tebliği gerekir. Yapılan tebligatın Tebligat Kanunu hükümlerine uygun olarak yapılması gerekir. Kararın kesinleşmiş olması gerekir. Bunun için, tüm taraflara tebligat yapıldıktan sonra söz konusu kararla ilgili olarak gidilebilecek kanun yoluna gitmek için gerekli olan sürenin geçmiş olması gerekir.
 Kanun yoluna başvuru için geçmesi gereken sürelerden sonra kararın kesinleşme tarihi bulunur. Karara karşı kanun yoluna başvurulmuş ise bu yola gidilip kararın doğruluğu onaylandıktan sonra kesinleşme işlemi yapılacaktır. Buna göre, itirazın reddine dair verilen karar veya temyize giden dosyanın onanmasına ilişkin kararın tarihi, bu kararlar kesin olacağından kesinleşme tarihidir. Verilen karar kesin nitelikte bir karar ise kesinleşme tarihi, kararın verildiği tarihtir. Kararın ne şekilde kesinleştiği ve kesinleşme tarihi ilamın altına yazılır. Buna kesinleşme şerhi denilir.
 İnfaza gidecek ilam hazırlanırken ilam baştan sona dikkatli bir şekilde okunmalı, infazı gereken hususlar tespit edildikten sonra, kesinleşme tarihi doğru bir şekilde ilama yazılmalıdır. İlamın kararda yer alan hangi ceza veya güvenlik tedbirinin infazı için gönderildiği açıkça belirtilmelidir. Her ceza veya güvenlik tedbiri için ayrı bir ilam düzenlenip gönderilmelidir. Verilen cezanın ertelenmiş olup olmadığı ilama mutlaka yazılmalıdır.
 İlamla ilgili olarak ceza fişi doldurulur. Ceza fişi, kesinleşen kararların türü ve miktarına ilişkin evraktır. Adli sicil kayıtlarına işlemek üzere düzenlenir ve adli sicile sevk edilir.