İnsan sosyal bir varlık olarak doğumunda...

 İnsan sosyal bir varlık olarak doğumundan ölümüne kadar toplum içinde yaşar. Toplum içinde yer edindiği bu süreç, bireyin çevresiyle iletişim kurmasını gerektirir. Böylece her birey toplum içerisinde yaşamaktan kazanımlar elde eder.
 Bireyin sahip olduğu haklar da onun yaşam kalitesini yükseltir. Bireyler sahip olunan haklar açısından eşittir. Hakların korunmasını, toplumda huzuru, birlik ve beraberliği sağlamak amacıyla toplumsal düzen kurallarına gereksinim duyulmaktadır. Hukuk devletinin en önemli görevi toplumsal huzur ve barışı sağlamaktır. Bu nedenle devlet, yasaların oluşturulmasından ve uygulanmasından doğrudan sorumludur.
 Yasalara uygun hareket edilmesi aynı topraklarda yaşayan insanların özgür ve mutlu yaşamalarını ve birbirlerinin yaşamlarına olumsuz yönde müdahale etmemelerini sağlar. Ancak toplum içinde yaşayan bazı bireyler çeşitli nedenlerden dolayı yasalara uymayıp suç işlerler.
 Bireylerin suç işlemesi toplumun huzurunu bozar. Suç, bir toplumdaki hukuki kurumlar tarafından ceza veya güvenlik tedbiri yaptırımına bağlanmış fiildir. Mağdurun hakkının aranması, adaletin hızlı ve etkin sağlanması bireyleri ve toplumu mutlu kılar. Adaletin hızlı gerçekleşmesi için kanunen suç sayılan eylemin işlenmesi ile oluşan suç unsurlarının tespit edilmesi, incelenmesi ve soruşturmanın sağlıklı sonuçlanması büyük önem arz eder. Suç olarak nitelendirilen eylem işlenirken kullanılan veya kendisi suç konusu olan eşyanın, mahkemece karar verilip hüküm kesinleşinceye kadar saklanması ve gerektiğinde bilirkişi incelemesine gönderilmesi gerekir. Bu amaçla emanet büroları oluşturulmuştur. El koyularak Cumhuriyet başsavcılığı veya ceza mahkemelerine gelen suç eşyaları, Cumhuriyet başsavcılığı tarafından emanete kaydedilir.
 Kolluk görevlilerince el konulan suç eşyasının kaydı, muhafazası işlemlerini yürütmek ve gerektiğinde ilgili makamlara veya sahibine teslim etmek için emanet büroları kurulmuştur. Suç eşyasına hâkim veya Cumhuriyet savcısı kararıyla el konulur. El konulan eşya mühürlenir. Mühürlü olarak emanet makbuzu ile birlikte emanet memuruna teslim edilir. Emanet makbuzu alınmadan gelen suç eşyaları için suç eşyasının ilgili olduğu soruşturma, kabahat dosyasına dayanılarak emanet numarası verilir. Emanet makbuzu düzenlenir. Eşyanın uygun şekilde muhafazası sağlanır. Suç eşyası istenildiğinde ilgili mahkeme veya Cumhuriyet başsavcılığınca incelenmek üzere tevdi edilir. Mahkeme veya Cumhuriyet başsavcılığınca gerekli raporların hazırlanmasına esas olmak üzere ilgili birimlere gönderilir. Müsaderesine, imhasına veya sahibine iadesine karar verilen emanetler ile ilgili işlemler yapılır ve işlem sonlandırılır.