İyi bir konuşmacı bir konudaki düşüncele...

 İyi bir konuşmacı bir konudaki düşüncelerini, duygularını ve heyecanını kendisini dinleyen kişilere aşılamak ister. Hatibin bunu yapabilmesi için de bazı vasıflara sahip olması gerekir. Bu nitelikler, öğrenilebilir ve geliştirilebilir niteliklerdir.
 İyi bir hatip tüm yaşamı gözlemleyen ve daha önemlisi de anlayan iyi bir gözlemcidir. Duyuları ve algısı açık bir biçimde yaşamı gözlemler. İlginç kişileri, yazıları, fotoğrafları, resimleri, durumları kaçırmaz. Tüm duyularıyla iyi bir dinleyicidir. Böylece muhataplarının ilgisini çekecek örnekleri bulabilir ya da onlarla empati kurabilir. Hitabında dinleyicilere tanıdık gelecek yaşantıları kullanır ve dinleyicilerin ilgilerini çekebilir. Konuştuğu konu hakkında ise bilgi sahibi olmalıdır. Bir konuşma hazırlarken yalnızca coşkulu ve duygusal tepkileri aktarmak insanlarda fazla bir etki bırakmayacağı gibi güvenilir bir izlenim de yaratmaz.
 Anlatacağı konudaki düşüncelerini belli bir mantık çerçevesi içerisinde iyi örgütlemeli, konuşmasını tutarlı bir bütün haline getirerek sunmalıdır. Konuşmacı, bilgileri düzgün biçimde aktaramadığı sürece anlattıkları karşı tarafın anladıkları ile sınırlı kalır. Elbette aktarmadan önce kendi zihninde düşüncelerini belli bir sıraya ve hiyerarşiye sokmalı, anlaşılır ve tutarlı bir yapı haline getirmelidir.
 Konuşmacı yeteneklerini ve sınırlarını bilir. Dinleyicilerin ve hatta dünyadaki diğer insanların kendisinden farklı yaşantılardan geldiğinin farkındadır. Konuşmasında kesin yargılardan, katı kalıplardan kaçınarak bence, bana öyle geliyor ki, benim düşünceme göre gibi anlatımlara daha fazla başvurur. Böylece dinleyicilerini de kendi görüşleri doğrultusunda baskı altına almamış olur.
 Konuşmacı, konuşma yapacağı topluluk hakkında topluluğun eğitim düzeyleri, yaşantıları, sosyal statüleri, beklentileri gibi konularda mümkün olduğunca bilgi toplamalıdır. Dinleyiciler orada yokmuş gibi, kendi kendine konuşurmuş gibi davranan bir konuşmacının konuşması itici olur. Dinleyicilerin dünyayı nasıl algıladıklarını tahmin etmek çok önemlidir. İnsanlar farklı yerlerden, farklı yaşam biçimlerinden, farklı eğitim düzeylerinden, farklı yaşantılardan gelirler. Her birini deneyimleyerek anlamamız da mümkün değildir. Bir fotoğraf, bir roman, bir film, bir şiir bize o deneyimi ve o deneyime sahip birinin nasıl düşüneceğini, dünyayı nasıl algılayacağını anlatabilir.
 İyi bir konuşmacı, iletişimde ve konuşmada kişiliğin önemini göz önünde bulundurur. Kişiliğin dinleyicileri etkilemede büyük önemi vardır. Bu kişiliğin kendiliğinden, doğal ve kendine has olması konuşmacıyı diğer benzerlerinden farklı yapacaktır.