Disiplin kelime anlamı, kişilerin içinde...

 Disiplin kelime anlamı, kişilerin içinde yaşadıkları topluluğun genel düşünce ve davranışlarına uymalarını sağlamak amacıyla alınan önlemlerin bütünüdür.
 Çocuğun disiplini, onun kendi başına birey olmasına yardım etme sürecidir. Çocuğun kendi başına bir birey olması kendi özelliklerinin ve yeteneklerinin farkına varması, bunları kendi isteği doğrultusunda kullanabilmeyi öğrenmesi demektir.
 Disiplin hiçbir zaman korkutma, utandırma, gururunu kırma gibi kavramlarla iç içe olmamalıdır. Disiplinin iki basit ve temel amacı bulunmaktadır. Bunlar, çocuğa anlaşılır, kesin ve sınırları olan güvenli bir ortam sunmak ve çocuğun kendi kendine yönetme yeteneği, yani özdenetim kazanmasıdır.
 Çocuklarda disiplin ve hoşgörü birlikte olmalıdır. Öğrenme sürecinde olan kişi sık sık hata yapar. Mühim olan bu hataların çocuğa gerekli açıklamaları yaparak düzelttirilmeye çalışılmasıdır.
 Disiplin çocuğa yaşamın kurallarını öğretmektir. Asla onun kişiliğini ezmek değildir. Disiplin aynı zamanda çocuğu sağlıklı ve dengeli bir şekilde yetişkinliğe hazırlamaktır. Çocuğun doğru ile yanlışı, iyi ile kötüyü ayırma, kendini kontrol edebilme, insan ilişkilerine sınır koyabilme, iyi ve yardımsever olabilme gibi temel duygularını güçlendirmektir. Disiplin çocuğa istenilen davranış ve alışkanlıkları öğretmek, iç denetimi pekiştirebilmektir.
 Çocuk yetiştirirken en çok zorlanılan konulardan biri, ona disiplini öğretmektir. Çünkü öncelikle ebeveynler bu konuyu yanlış açılardan değerlendirmektedir. Çocuğu disipline etmeye çalışırken çocuğa sergilenen davranışların, onun gelecekteki davranış şekillerini biçimlendireceğini unutmamamız gerekir. Bazı aileler çocuklarına katı, kuralcı ve baskıcı bir disiplin uygularken bazıları daha esnek ya da sınırları daha geniş kurallar ile çocuklarını eğitmeye çalışmaktadır. Aşırı disiplin çocuklarda kaygı belirtilerine yol açar ve çocuk kendisini devamlı huzursuz ve gergin hisseder. Disiplin aslında düzendir. Düzenli bir yaşam sistemidir. Genellikle yanlış anlaşıldığı ve uygulandığı için adı bile korkutucu ve sıkıcıdır.
 Anne ve babaların en önemli görevi çocuğa istenen davranışları öğretmek, onun uyumu ve psikolojik gelişimi için gerekli alışkanlıkları kazandırmak yani kendi kendini denetleme becerisi kazandırmaktır. Evde huzur ve disiplin birbirinden ayrılmaz iki kavramdır. Gerçek disiplin ancak huzurun olduğu bir ortamda mümkün olabilir.
 Ülkemizde birçok ebeveynin, disiplinle ilgili yanlış düşünceleri ve kararları vardır. Bu tarz yaklaşımlar, çocukları zor durumda bırakmaktadır. Ve etkileri son derece zayıftır.