Noterlik kurumu toplumda önemli bir yer...
Noterlik kurumu toplumda önemli bir yere sahiptir. Her ne kadar kişilerin hakları, kanunlarla teminat altına alınmış ve bu hakların ihlalleri halinde mahkemeler tarafından korunması sağlanmış ise de özellikle özel hukuktan doğan birçok hakkın etkin olarak kullanılması ve kolayca ihlal edilmemesi açısından noterlik kurumunun çok önemli bir işlevi vardır.
Diğer bir deyişle mahkemeler, önlerine gelen uyuşmazlıkları çözümlediği halde; noterler, yaptıkları işlemlere resmiyet kazandırmakla o işlemlerle ilgili olarak hukuki uyuşmazlık çıkmasını büyük ölçüde azaltarak çıkan uyuşmazlıkların çözümlenmesine yardımcı olmaktadır. Buna göre noterlik, toplumsal uzlaşıya katkıda bulunur.
Noterlik dairesi, resmi daire sayılır. Kira sözleşmesi, daire adına noter tarafından yapılır. Noterlik dairesinin her türlü gideri notere aittir.
Noterlik dairesi, noterliğin sürekli faaliyet gösterdiği yerdir. Her daire, o yerdeki noterlik işlerinin yoğunluğunu göz önünde tutarak işlerin rahat görülmesini sağlayacak ve iş sahiplerinin kolaylıkla işlerini gördürebilecekleri nitelikte olmalıdır. Noterlik dairesi, bağımsız bir bina olabileceği gibi bir binanın bir dairesi veya bir dairenin uygun bir bölümü de olabilir. Noterlik dairesi; noter çalışma alanı, servisler, bekleme ve arşiv bölümlerinden oluşur.
Noter çalışma bölümü, noterin oturduğu yerdir. Daire içinde ayrı bir oda olabileceği gibi aynı mahalde gerek görüldüğü takdirde ve noterlerin uygun göreceği şekilde diğer mahallerden ayrılmış bir bölümde olabilir. Noter odası mümkün olduğunca diğer bölümlerle irtibatlı ve bölümleri her zaman gözetim altında bulundurulabilecek durumda olmalıdır.
Servisler bölümü, noterlik işlemlerinin görüldüğü ve personelin çalıştığı yerdir. Başkâtiplik, hesap işleri, vezne, yazı işleri ve tebligat işleri servislerinden oluşur. Servislerle bekleme bölümlerinin birbirine karışmamasına dikkat edilir. İş yoğunluğu ve noterliğin sınıfı göz önünde tutularak servisleri azaltma veya çoğaltma, noterin takdir ve yetkisi içindedir.
Bekleme bölümü, iş sahiplerinin işlerini gördürürken bekleyecekleri yerdir. İş Kanunu'na göre, iş yerinde asgari ücreti ve çalışma saatlerini belirten bir levha ile çalışanları ve sıfatlarını bildiren levha da bu bölümde asılıdır.
Arşiv bölümü, noterlik evrak ve defterlerinden kanun ve tüzüklerin tespit ettiği süreler sonuna kadar saklanması öngörülen bütün kâğıt, defter ve diğer malzemelerin saklandığı yerdir. Bu bölüm noterlik dairesinin içinde olabileceği gibi daire dışında bir yerde de olabilir.