UYAP Doküman Editörü, Adalet Bakanlığı...

 UYAP Doküman Editörü, Adalet Bakanlığı tarafından geliştirilen, belge oluşturmaya yardım etmek üzere tasarlanmış olup, UYAP ile de entegre çalışan bir kelime işleme programıdır.
 UYAP üzerindeki tüm uygulamalarda yeni belge üretilmesi için doküman editörü geliştirilmiştir. Kullanıcıların yazılı metin üretme gereksinimleri, ortak kullandıkları bu program tarafından karşılanmaktadır.
 Editör, UYAP kapsamında bulunan tüm uygulamalarla entegre bir şekilde çalışarak sistemde önceden tanımlı belge, yazışma ve doküman şablonları üzerine veri tabanındaki veriler otomatik olarak yerleştirdikten sonra izin verilen alanlar üzerinde değişiklik ve eklemeler yapılmasına, böylece kolay ve hızlı bir şekilde belge, yazı ya da dokümanın hazırlanmasına imkan vermektedir.
 Ayrıca editör programının bir diğer özelliği de UYAP uygulamalarından bağımsız bir şekilde, lokal bir bilgisayarda da çalışabiliyor olmasıdır. UYAP Editörü sayesinde yargı sisteminde iş süreçlerinde, belgelerde birlik ve beraberlik sağlanmıştır.
 UYAP Doküman Editörü, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemleri kapsamında elektronik imza ile hazırlanacak dilekçe ve dokümanların sanal ortamda oluşturulmasına yarayan programdır. UYAP Doküman Editörü aynı zamanda avukatlar tarafından da kullanılmaktadır.
 UYAP Doküman Editörü ile hazırlanan dilekçe ve dokümanları avukatlar hem gerekli olan mecralara yapmış oldukları işlemi sanal ortamda gönderebilmekte hem de e-dava açabilmektedir.
 UYAP Editör sayesinde avukatlar matbu evraklarını sanal ortamda hazırlayabilmekte ve gerekli yerlere olan teslimatını yine sanal ortamdan yapabilmektedir. Sanal ortam üzerinden yapılan bu işlemler sayesinde hem teslimat sırasında kaybedilen zamanların önüne geçilmiş olunur hem de teslimatın belirli bir standart içerisinde yapılması sağlanır.
 UYAP Editör, yazı tipini, büyüklüğünü ve rengini seçebilme, kalın, eğik, altı çizili yazabilme, metni sola, sağa dayayabilme, ortalayabilme, iki yana yaslayabilme, resim, tablo ve sayfa numarası ekleyebilme, kes, kopyala, yapıştır ve geri al gibi UYAP kullanıcılarının ihtiyaçlarını büyük oranda karşılayacak metin ve tablo düzenleme işlevlerine ve özelliklerine sahiptir. Diğer yandan elektronik imza alt yapısına uygun olarak geliştirilen UYAP Editör, Java ile geliştirildiği için tüm işletim sistemlerinde hiçbir değişiklik yapmadan sorunsuz olarak çalışmaktadır. Adalet Bakanlığı'nca geliştirilen ve lisansı Bakanlığa ait olan UYAP Editör Programı sayesinde lisans vb. harcama kalemlerinde önemli ölçüde tasarruf sağlanmıştır.