Talimat, bir yer savcılığı veya mahkeme...

 Talimat, bir yer savcılığı veya mahkemesinin diğer yer savcılık veya mahkemesinden soruşturma ya da dava için bir işlem yapması istemidir. Talimat kavramı istinabe olarak da kullanılmaktadır. Adliye teşkilatlarında talimat işlemlerini yerine getirmek üzere talimat büroları görev yapmaktadır.
 Giden talimat işlemlerinde mahkeme başka bir mahkemeye kendisinin, yer veya teknik konularda gerçekleştiremediği bazı işlemleri yapmasını istemekteydi. Örneğin, Ankara'daki bir mahkemenin İstanbul'da ikamet eden bir tanığın ifadesinin alınmasını, bilirkişi incelemesi ya da keşif yapılmasını istemesi gibi.
 Gelen talimatlarda ise yukarıda yer alan örnekteki durumun tersi söz konusu olur. İstanbul'daki Cumhuriyet savcılığı ya da mahkeme Ankara'daki Cumhuriyet savcılığı ya da mahkemeden bazı işlemlerin yapılmasını isteyebilir.
 Talimat işlemleri, Türkiye Cumhuriyeti'ndeki bütün Cumhuriyet savcılıkları veya mahkemeler arasında karşılıklı olarak yürüyen bir süreçtir. Bu işlemlerin yapılması da önceden belirlenmiş bazı kurallar çerçevesinde yürümektedir ve yurttaşların yargı sürecine olan güveninin tam olması, sürecin hızlı bir biçimde yürümesi amaçlanmaktadır.
 UYAP'ta, gelen talimatlar Cumhuriyet başsavcılıkları gelen talimat işlemleri ve hukuk mahkemelerinde gelen talimat işlemleri şeklinde ayrı menüler halinde düzenlenmiştir. Bu nedenle Cumhuriyet savcılıklarının ve mahkemelerin UYAP üzerinden izledikleri yol birbirinden farklıdır.
 Bir mahkemeye başka bir mahkemeden bir talimat geldiğinde öncelikle mahkeme bu talimat için bir talimat dosyası hazırlar. Genelde başka bir ildeki mahkeme tarafından açılmış davalarda, ilgilinin ikametinin olduğu ilde talimatla ifade vereceği bir talimat dosyası açılır ve ana davanın olacağı ildeki ilk duruşmadan önce duruşması yapılır.
 Bu talimat dosyası için öncelikle bir tensip zaptı hazırlanarak gelen bu talimat için mahkemenin yetkili olduğunu ve neler yapılması gerektiğini tutanak altına bağlar. Herhangi bir mahkemeye iki farklı biçimde talimat gelebilmektedir. Bu talimatlar posta yolu ile veya UYAP üzerinden gelebilir.
 Cumhuriyet başsavcılığı talimat bürosunun görevi, başka yer Cumhuriyet başsavcılıklarından gönderilen talimatların gereğini yerine getirmektir. Cumhuriyet savcısının görevi, büronun işleyişinin gözetim ve denetimini yapmak ve talimatla istenilen soruşturma işlemlerini yürütmektir. Yazı işleri müdürünün görevi, büroyu yönetmek, gözetim ve denetimini yerine getirmektir. Zabıt kâtiplerinin görevi, yazı işleri hizmetlerini yerine getirmektir.