Türk Dil Kurumu sözlüğünde müzekkere ke...

 Türk Dil Kurumu sözlüğünde müzekkere kelimesi, bir iş için herhangi bir üst makama yazılan yazı olarak açıklanmıştır. Hukuki anlamda ise müzekkere, yargılama makamının bir kararın yerine getirilmesi konusunda belli bir makama yazdığı yazı olarak tanımlanmıştır.
 Mahkeme yargılamanın ve icranın gerektirdiği bütün konularda müzekkere yazabilir. Örneğin mahkeme, Makine Mühendisleri Odasına bir müzekkere göndererek beş senelik bir makine mühendisinin aylık ortalama geliri hakkında bilgi sahibi olmak isteyebilir. Veyahut Tarım Müdürlüğüne bir meyvenin araç içerisinde yaz mevsiminde kaç gün tazeliğini koruyabileceğini sorabilir. Müzekkere yargılamayla ilgili olarak kamu kurumu ve özel nitelikte kuruluşlarla yapılan yazışmaları içermektedir.
 Bir mahkemenin diğer bir mahkemeye müzekkere yazması da mümkündür. Talimat, bir mahkemenin diğer mahkemeye veya Cumhuriyet savcılığına bir işin yapılması konusunda yazdığı yazı olarak ortaya çıkmaktadır. Örneğin bilirkişi incelemesinin yapılması ancak bir mahkeme diğer bir mahkemeye bilgi sorduğu veya dava dosyasını istediği zaman müzekkere yazmaktadır. Talimat ve müzekkere kavramları birbirine karıştırılmamalıdır.
 Dosya numarası alanına dosyanın tarihi ve esas numarası yazılır. "Dosya Durumu" liste düğmesinde derdest seçili iken "Sorgula" düğmesine basılır. Sorgulama sonucu tablo alanına aktarılan ilgili dosya seçili iken "Tamam" düğmesi tıklanır. Böylece "Genel Müzekkere Yazılması" ekranına ulaşılmış olur.
 Örnek bir davada Cumhuriyet başsavcılığından bir dava dosyasında davalının sosyal ve ekonomik durumunun araştırılması için Cumhuriyet başsavcılığına gönderilmek üzere müzekkere hazırlamak için; Genel Müzekkere Yazılması ekranında evrak türü liste düğmesinde adli birimden talep müzekkeresi seçili iken evrak tipi liste düğmesi tıklanır. Açılan liste kutusundan Cumhuriyet savcılığından sosyal ve ekonomik durumun araştırılması yazısı seçeneğinin seçilmesi gerekir. Bu seçim yapıldıktan sonra dağıtım listesi hazırla düğmesi tıklanır. Dağıtım listesi ekranı müzekkerenin gideceği yeri belirlemek için kullanılan ekrandır. Bu ekranda müzekkerenin gönderileceği yer seçiminin yapılması gerekir. Seçilecek yer türü, birim dış kurum seçili iken ilgili yeri seç düğmesi tıklanır. Birim dış kurum seçme ekranı karşınıza gelecektir. İl ve ilçe liste düğmesinde ilgili il ve ilçe seçili iken birim türü liste düğmesine tıklanır.