Vezne yetkilisi, tahsil ettiği veya red...

 Vezne yetkilisi, tahsil ettiği veya reddettiği parayı UYAP ekrana kayıt yapmadan makbuz çıktısı alamaz. Ayrıca parayı teslim almadan, ödeme yapacağı parayı ilgilisine teslim etmeden ekran üzerinden herhangi bir kayıt işlemi yapamaz. Tahsilat, reddiyat düzenlenmesi sırasında çok dikkatli olunmalıdır çünkü kasa fazlası veya eksiği zimmet suçuna karine teşkil eder.
 Kasa fazlası veya eksiğinin kayıt hatalarından kaynaklanması durumunda bunun düzeltilmesi mümkünse de sistemi ve ilgilinin zamanını meşgul eden bir hadisedir. Halbuki kayıt hatası ispatlanamaz veya ispatlanması mümkün olmayan konumdaki ilgili hakkında zimmet şüphesiyle soruşturma başlatılması veya bu minvaldeki şaibe ve söylentilerin yayılması hiç kimsenin arzu etmeyeceği bir durumdur. Ayrıca kişi ve kurumlardan yasal olmayacak şekilde fazla veya eksik para tahsil edilmesi adalete olan güvenin sarsılmasına sebebiyet verebileceği gibi kişi ve kurumların mağduriyetine de neden olacaktır.
 Kasa fazlası veya eksiğine yol açabilecek hususlar ise genel olarak şöyledir. Tahsil edilen paradan eksik tahsilat makbuzu kesilmesi veya ödenen paradan fazla reddiyat makbuzu düzenlenmesi durumunda kasa fazlası, tahsil edilen paradan fazla tahsilat makbuzu kesilmesi veya ödenen paradan eksik reddiyat makbuzu düzenlenmesi durumunda ise kasa eksiği oluşur.
 Belirtilen nedenlerden dolayı vezne yetkilisi her günün mesai saati sonunda kasa hesabındaki mizanı sağlamalıdır. Kasa noksanlığı varsa ve eksikliğin nedeni tahsilat veya reddiyat miktarının UYAP sistemine hatalı kayıt yapılmasından kaynaklandığı belirlenirse hatalı kayıt iptal edilerek düzeltilir ve durum tutanağa bağlanarak sorumlu amirlere bildirilir. Eksikliğin nedeni bulunamaz ise, vezne hesabından sorumlu olan kişi veya kişiler tarafından eğer noksanlığın kişi veya kuramların eksik para ödemesinden kaynaklandığı tespit edilmişse ilgili kişi veya kurum tarafından söz konusu eksik miktar tahsilat makbuzu düzenlenmeksizin tutanak mukabilinde emanet hesabına yatırılması zorunludur.
 Kasa fazlası mevcutsa öncelikle fazlalığın sebebi belirlenmelidir. Hatalı kayıt yapılmasından kaynaklandığı tespit edilirse hatalı kayıt iptal edilerek düzeltilir ve durum tutanağa bağlanarak sorumlu amirlere bildirilir. Fazlalık kişi veya kurumların fazla para ödemesinden kaynaklandığı anlaşılırsa söz konusu para reddiyat makbuzu düzenlenmeksizin tutanak karşılılığında emanet hesabından alınarak ilgilisine verilir.