Kasa hesabına işlenen paraların ilgili...

 Kasa hesabına işlenen paraların ilgili kişilere ödenmesi sırasında düzenlenen makbuza reddiyat makbuzu denir. Bu makbuzda tarih, mahkeme adı, dosya numarası, makbuzun seri ve sıra numarası, tahsilat makbuzunun numarası, reddedilen paraların rakam ve yazı ile belirtilen miktarı, ödeme yapılanın adı soyadı ve imzası, ödemeyi yapan memurun sicili, imzası ve mührü sütunları bulunur. Tahsilat makbuzundan farklı olarak kasadan para çıktığından bu paranın gerçekte muhatabına verilip verilmediği zamanla sorun teşkil edebilmektedir. Bu nedenle UYAP öncesi kesilen reddiyat makbuzlarında, vezne yetkilisinden reddiyat makbuzunda gösterilen miktardaki parayı aldığına dair ilgilinin adı, soyadı ve imzası bulunmaktaydı.
 Listeye bağlı olarak topluca ödeme yapılması gereken paralar, on ve daha fazla dosyayı ilgilendirdiği takdirde toplam miktar için tek reddiyat makbuzu kesilebilir. UYAP vezne ana ekranından Toplu Harç Masraf Tahsilatı menüsünden toplu reddiyat makbuzu kaydına olanak vermektedir.
 UYAP sisteminde emanet paralar ile ilgili tahsilat ve reddiyat makbuzları iki şekilde kayıt görür. Birincisi vezne yetkilisi tahakkuk eden tahsilat miktarı ile ödemesi yapılacak reddiyat miktarını mahkemenin ara kararı doğrultusunda doğrudan kayıt yapabilir. Bu tür uygulamaya daha çok bütün işlerin bir mahkemeler kaleminden ve bir yazı işleri müdürü tarafından yürütüldüğü küçük ölçekli adliyelerde rastlanmaktadır.
 İkinci olarak, mahkemenin ara kararı gereği tahakkuk eden tahsilat veya ödenmesi gereken reddiyat miktarı ilgili mahkemenin yazı işleri müdürü veya zabıt kâtibi tarafından UYAP ekranına işlenir. İşlenen bu bilgiler vezne ekranına otomasyon yoluyla düşer, imzalı kayıt çıktısı ilgilisine (vezneye para yatıracak veya vezne tarafından kendisine para ödenecek kişi) verilerek vezneye gönderilir. Vezne yetkilisi ibraz edilen belgeyi alarak ekranındaki Reddiyat ve İade Tahsilatı menüsüne girerek UYAP üzerinden gönderilen kayda ulaşır, vezne hesabına kaydını yapar ve makbuz suretlerini ilgilisine verir. Mahkemenin gönderdiği kayıt vezne tarafından onaylanmadığı sürece kasa hesabına işlenmez.
 UYAP sistemi, dosya türüne dayanmayan hiçbir işlem için tahsilat veya reddiyat kaydı yapmadığı gibi kayıt edilen tahsilattan fazla reddiyat çıkışına izin vermemektedir.