Her toplum, ortak yaşamını sürdürebilme...

 Her toplum, ortak yaşamını sürdürebilmek için belli bir düzene ve disipline gereksinim duyar. Bu nedenle, en ilkelinden en gelişmişine kadar her toplumda idarenin birincil ve yaygın görevi kamu düzenini korumak ve böylece bireylerin ve toplulukların güvenlik ve huzur içinde yaşamalarını sağlamaktır. İdarenin kamu düzenini korumak ve sağlamak için giriştiği tüm faaliyetlere kolluk faaliyetleri denilmektedir.
 İdare, kolluk faaliyetleri ile bireylerin ve topluluklarının toplum içindeki tutum ve davranışlarını, uğraş ve faaliyetlerini denetlemekte ve onların temel hak ve özgürlüklerini gerektiğinde sınırlayabilmektedir. Bir başka anlatımla idare, kamu düzenini bireylere ve topluluklarına yönelik birtakım emir ve yasaklarla korumakta ve sağlamaktadır.
 Bu nedenle kolluk faaliyetleri, bireyler ve topluluklar ile idareyi temel hak ve özgürlükler konusunda karşı karşıya getiren bir idari faaliyet türüdür. Demokratik ülkelerde bireylerin temel hak ve özgürlükleri anayasal güvence altındadır.
 Anayasal temel hak ve özgürlüklerin sınırlanması kimi durumlarda söz konusu olabilir. Bu sınırlamanın nedenlerinden biri de kamu düzeninin korunmasıdır. Örneğin, toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkını, basın hak ve özgürlüklerini kamu düzeninin korunması ve sağlanması için sınırlayan pek çok kanun vardır ki bu kanunlara kolluk kanunları denilmektedir.
 İşte idare, bu kolluk kanunlarının genel ve objektif biçimde koyduğu kuralları idari kararlarla belli ve somut durumlara ve kişilere uygulamak suretiyle kolluk faaliyetlerinde bulunmakta ve kamu düzenini korumaktadır.
 İdari kolluk faaliyetlerinin amacı, kamu düzeninin korunması ve sağlanmasıdır. İdarenin tüm faaliyetleri gibi kolluk faaliyetlerinin de nihai amacı kamu yararını gerçekleştirmektir. Bu nedenle, bireylere ilişkin olan ve bireysel ve özel çıkarlara dayalı bulunan bir düzenin kamu düzeni ile ilgisi yoktur.
 Bu anlamda kamu düzeni toplumun dış ve maddi düzeni olup yollar, parklar gibi umumi yerlerde ve tiyatro, sinema gibi umuma açık yerlerde geçerli bulunan düzeni ifade etmekte, bu gibi umumi veya umuma açık yerlerde bireylerin güvenlik, dirlik ve esenlik içinde ve sağlıklı olarak yaşamaları anlamına gelmektedir.
 Buna karşılık bireylere ilişkin, bireysel ve özel çıkarlara ve anlayışlara dayalı düzenin kamu düzeni ile bir ilgisi yoktur. Bireylerin konutlarındaki ve işyerlerindeki düzenin veya bireylerin iç yaşantılarında kendi ahlâk anlayışlarına göre oluşturdukları düzenin korunması ve sağlanması idari kolluğun uğraş alanı dışında kalır.