Hukukta değişmez olan kural şudur. Yasa...

 Hukukta değişmez olan kural şudur. Yasaların dili olabildiğince açık, anlaşılır, sade ve özlü olmalıdır ki insanlar hak ve özgürlüklerinin sınırlarını ve nasıl kullanacaklarını yasalara bakarak kolaylıkla anlayabilsinler. Bu sebeple hukuk dili son derece önem arz eder.
 Hukukun kaynakları ifadesinden, hukuk kurallarını oluşturup geliştiren yol ve yöntemler anlaşılır. Bir toplumda hukuk kuralları çeşitli yollarla ortaya çıkar. Bazı kurallar ise kendiliğinden oluşur, bunlara gelenek hukuku denilir. Bazıları yetkili kamu kuruluşları tarafından konulur, bunlara yazılı hukuk kaynakları adı verilir.
 Bazı hukuk kuralları da yargıçların çalışmaları sonucunda oluşur, bunlar da içtihat hukuku olarak adlandırılır. Ayrıca bu kurallara, hukuk kurallarını eleştiren ve geliştiren öğreti de eklenebilir. Kaynakların bir kısmı bağlayıcı bir kısmı da yardımcı niteliktedir.
 Sözel dilde iletişim kurabilmek için ortak dil kullanmak gerekirken beden dili dünyanın her yerinde aynı etkide iletişim kurar. Dilin bazı temel nitelikleri vardır. Dil, bir iletişim kodu ve anlatım aracıdır, aynı zamanda bir uzlaşmayı da ifade eder. Evren hakkındaki düşünceleri simgelerken iletişim için kullanılır.
 Dil, insanlar arasında karşılıklı haberleşme aracı olarak kullanılan duygu, düşünce ve isteklerin ses, şekil ve anlam bakımından her toplumun kendi değer yargılarına göre biçimlenmiş ortak kurallarının yardımı ile başkalarına aktarılmasını sağlayan, seslerden örülü çok yönlü ve gelişmiş sistem olarak tanımlanır.
 Bir dilin konuşma dili ve yazı dili olarak iki yönü vardır. Konuşma dili, yazı dilinden farklı olarak çeşitli söyleyiş ve özellikleri taşıyan ve günlük hayatta pratik maksatla konuşmada kullanılan dildir. Yazı dili, bir ülkede konuşulan şive ya da ağızlar içinden yaygınlaşıp egemen olan ortak dilin yazışmalarda kullanılması, bilim ve sanat yapıtlarının bu ortak dille yazılması sonucu ortaya çıkan dildir.
 Hukuk dilinde ise açıklık ve sadelik esastır. Aynı zamanda hukuk dilinde bilimsel tutarlılığa, terim birliğine, kesinlik ve belirginliğe dikkat edilmesi gerekir.
 Yasada kullanılan dil, kesin, belirgin ve herkeste aynı düşünceyi oluşturmalı ayrıca üslubu temiz, zarif, kolay ve berrak olmalı, okuyanda cazibeli bir intiba bırakmalıdır.