Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 28 inci m...

 Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 28 inci maddesine göre duruşma ve kararların bildirilmesi alenidir. Ancak duruşmaların bir kısmının veya tamamının gizli olarak yapılmasına ancak genel ahlakın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hallerde, taraflardan birinin talebi üzerine ya da re'sen mahkemece karar verilebilir.
 Duruşmalar herkese açık olarak yapılır. Ancak genel ahlakın veya kamu güvenliğinin gerektirdiği hallerde, örneğin çocuklarla ilgili olaylar ve cinsel suçlar gibi konularda duruşmalar kapalı olarak yapılabilir. Bu durum önceden belirtilir, salona izleyici alınmaz ve içeridekilerin salonu terk etmesi istenir.
 Kural olarak duruşmanın açık olması gerekirken, 18 yaşından küçükler bakımından duruşmaların kapalı yapılması ve hükmün de kapalı duruşmada açıklanması esastır.
 Duruşma salonu hâkimin idaresi altındadır. Hâkim, salonda düzenin sağlanması için gerekli tedbirleri alabilir hatta salonun düzenini bozan kişiyi disiplin hapsi ile dahi cezalandırabilir. Salonda bulunduğunuz sırada, başta yargılanan kişiler olmak üzere herkes için çok önemli ve ciddi bir iş gerçekleşmektedir. Bu sebeple salonda kesinlikle konuşulmaz, konuşmalar hakkında yorumda bulunulmaz. Alkışlamak, yuhalamak gibi hareketler kesinlikle yasaktır. Salonda cep telefonunuzu kapalı tutulması gerekir. İçeride fotoğraf ve video çekimi yapmak yasaktır. Bu kurala uymayanlar 6 aya kadar hapis cezası ile yargılanır.
 Kural olarak duruşmalar sözlü yapılır, hukuk mahkemeleri ise kural olarak yazılı usule tabidir. Bunun yanında genel ahlâkın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hâllerde, duruşmanın bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına mahkemece karar verilebilir. Duruşmanın kapalı yapılması konusundaki gerekçeli karar ile hüküm açık duruşmada açıklanır.
 Duruşmaların bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına ancak genel ahlâkın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hallerde mahkeme tarafından karar verilebilir. Ayrıca küçüklerin yargılanmasında da duruşmalar kapalı yapılır. Duruşmaların açık yapılması genel kuralsa da duruşmada ses ve görüntü alıcı aletlerin kullanılması mümkün değildir. Gerekli görüldüğü hallerde duruşma ressamları tarafından duruşma esnasındaki bir durumun resmi çizilebilir.
 Duruşma kapalı yapılsa bile duruşmada, hükme katılacak hâkimler ve Cumhuriyet savcısı ile zabıt kâtibinin ve kanunun zorunlu müdafiliği kabul ettiği hâllerde müdafin hazır bulunması şarttır. Müdafiin mazeretsiz olarak duruşmaya gelmemesi veya duruşmayı terk etmesi halinde duruşmaya devam edilebilir.