Bileşik ikrar ikrara konu olan vakıa il...

 Bileşik ikrar ikrara konu olan vakıa ile ona eklenen vakıa arasında bir bağlantı bulunup bulunmamasına göre bağlantılı bileşik ikrar ve bağlantısız bileşik ikrar olarak ikiye ayrılır. Öğreti ve uygulamada ağırlıklı olarak bağlantısız bileşik ikrar dışındaki ikrar türlerinin bölünemeyeceği dolayısıyla böyle durumlarda ikrar edenin ispat yükü altında olmadığı kabul edilmekte iddiasını ispatlama yükümlülüğünün karşı tarafa ait olduğu benimsenmektedir.
 Bağlantılı bileşik ikrar vasıflı ikrara benzemektedir. Çünkü her ikisinde de ikrar edenin ikrarına eklediği vakıa ile asıl vakıa arasında bir bağlantı vardır. Yalnız vasıflı ikrara eklenen vakıa asıl vakıa ile aynı andaki veya ondan önceki bir vakıa olduğu halde bileşik ikrara eklenen vakıa asıl vakıadan sonra tarihte doğmuş olan bir vakıadır. Bu benzerlik nedeniyle de vasıflı ikrar gibi bağlantılı bileşik ikrarın da bölünememesi gerekir.
 Bağlantısız bileşik ikrarda ikrara eklenen vakıa ikrar edilen vakıa olmadan da mevcuttur. Asıl ve karşı alacak arası bağ yoktur başka hukuki ilişkinin varlığını bunu iddia eden kanıtlamalıdır. Bu nedenle ispat yükü ikrar edene geçer.
 Somut olayda davalı taraf alacağa konu faturaları ticari defterlerine kaydedip alacağı kabul etmiş olup davacı şirket alacağının varlığını kanıtlamıştır. Davalı ödeme savunmasında bulunduğuna göre davacı tarafça ödemeler kabul edilip başka bir ilişki nedeniyle yapıldığının ileri sürülmesinden dolayı ispat yükünün davacı tarafa geçtiğine ilişkin gerekçe ve varılan sonuç doğru olmamıştır.