Taraflar arasındaki kooperatif üyeliğ...

 Taraflar arasındaki kooperatif üyeliğinin tespiti davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.
 Dairemizce davacı ile davalı kooperatif yönetim kurulu arasında yapılan anlaşmanın genel kurul tarafından kabul edilip edilmediği genel kurul tarafından davacının bu tür ortaklığı ile ilgili alınmış bir karar bulunup bulunmadığı genel kurulca benimsenip benimsenmediği ayrıca zımnen üyelik şartlarının oluşup oluşmadığının araştırılması için bozulduğu anlaşılmıştır. Mahkemece bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda davacının bir kısım bağımsız bölümler için davalı kooperatifte peşin ödemeli ortak olduğunun tespitine karar verilmiştir.
 Kararı davalı vekili temyiz etmiştir. Dosyadaki yazılara mahkemece uyulan bozma kararı doğrultusunda inceleme yapılıp hüküm verilmiş olmasına delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına bozmanın kapsamı dışında kesinleşmiş olan yönlere ilişkin temyiz itirazları incelenemeyeceğine göre davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde değildir.
 Dava üyelik tespitine ilişkindir. Kanun uyarınca ortaklar hak ve yükümlülüklerde eşit konumdadır. Yönetim kurulu bu ilkenin dışına çıkmak istediği takdirde bu hususu genel kurul gündemine alarak genel kurulun tartışmasına açıkça sunması gerekmekte veya genel kurulun yapılan uygulamayı açıkça ya da zımnen benimsemesi icap etmektedir.