Öğretide ve uygulamada ikrar yapıldıg...
Öğretide ve uygulamada ikrar yapıldığı yere kapsamına ve içeriğine göre türlere ayrılmaktadır. Yapıldığı yere göre mahkeme dışı veya mahkeme içi ikrardan söz edilir. Mahkeme dışı ikrar takdiri mahkeme içi ikrar ise hukuk yargılamasında kesin delil niteliğindedir. İçeriği itibarıyla ikrar ya basit vasıflı ya da bileşik nitelikte olabilir. Vasıflı ikrara gerekçeli inkar da denilmektedir.
Basit ikrar karşı tarafça ileri sürülen bir vakıanın doğru olduğunun herhangi bir kayıt veya şart bildirilmeksizin kabul edilmesidir. Basit ikrarda onun konusunu oluşturan vakıalar artık tartışmalı olmaktan çıkarlar dolayısıyla bunların ayrıca kanıtlanmasına gerek kalmaz. Vasıflı ikrarda karşı tarafın ileri sürdüğü maddi vakıanın varlığı kabul edilmekle birlikte onun hukuki niteliğinin ileri sürülenden başka olduğu bildirilir.
Davacının dayandığı asıl vakıa ile davalının hukuki niteliğini değiştirip ekleme yaparak ikrar ettiği vakıa arasında bağ vardır bu eklenen vakıa asıl vakıa ile aynı anda ya da daha önce doğar. Daha sonra doğmuşsa ve hukuki niteleme aynı kalmışsa bağlantılı ya da bağlantısız bileşik ikrardan söz edilir.
Bileşik ikrarda ise bir tarafın ileri sürdüğü vakıa karşı tarafça bütünüyle kabul edilmekle eş söyleyişle vakıanın doğru olduğu ve bildirilen vasıfta bulunduğu kabul edilmekle birlikte ikrara öyle bir vakıa eklenir ki eklenen bu vakıa ya ikrar edilen vakıanın hukuksal sonuçlarının doğmasını engeller ya da onu hükümsüz kılar.