Alacaklı tarafından borçlu hakkında bo...

 Alacaklı tarafından borçlu hakkında bonoya dayalı olarak kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile başlatılan icra takibine karşı borçlu icra mahkemesine başvurusunda kambiyo vasfına ilişkin şikayeti ile beraber takibin kesinleşmesinden önceki devreye ilişkin zamanaşımı itirazında bulunarak takibin iptalini talep etmiştir.
 Mahkemece vadeden sonra yapılan cironun alacağın temliki hükmünde olduğu ve yazılı şekilde yapılması gerektiği gerekçesi ile kambiyo vasfına yönelik şikayetin ve başka bir alacaklı tarafından takip dayanağı bono hakkında daha evvelden yapılan takibin takip alacaklısının başlattığı takip yönünden zamanaşımını kesmeyeceği gerekçesi ile de zamanaşımı itirazının kabulü ile takibin iptaline karar verilmiştir.
 Vadeden sonraki ciroyu düzenleyen ilgili yasa maddesine göre vadenin geçmesinden sonra yapılan ciro vadeden önce yapılan bir cironun hükümlerini doğurur ancak ödenmeme protestosundan veya bu protestonun düzenlenmesi için öngörülmüş sürenin geçmesinden sonra yapılan ciro sadece alacağın temliki hükümlerini doğurur. Buna göre bononun vadeden sonra ciro edilmesi mümkün olup böyle bir ciro senedin kambiyo vasfını ve alacaklının takip hakkını etkilemez.
 Bu durumda mahkemenin borçlunun kambiyo vasfına ilişkin şikayetinin kabulüne ilişkin gerekçesi yerinde değil ise de mahkemece borçlunun zamanaşımı itirazının kabul edilmesi nedeniyle bu husus sonuca etkili olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.