Mahkeme kararının müddeti içinde temy...

 Mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olup dava dosyası için hakim tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü.
 Alacaklı tarafından çeke dayalı olarak kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla icra takibine başlanmıştır. Örnek on numaralı ödeme emri tebliği üzerine borçlu tarafından yasal sürede icra mahkemesine yapılan başvuruda takip dayanağı çekte takip alacaklısının yetkili hamil olmadığı çekin süresinde ibraz edilmediği dayanak çekin lehtarına karşı açılmış olan menfi tespit davasının bulunduğu ve borcun bulunmadığı belirtilerek şikayet ve itiraz nedenlerinin ileri sürüldüğü mahkemece takip alacaklısının yetkili hamil olmadığı kabul edilerek takibin iptaline karar verildiği anlaşılmıştır.
 Takip dayanağı çek muhataba vekaleten ilgili banka şubesine ibraz edilmiş olup çek arkasında takip alacaklısının adının yer alması nedeniyle bankanın yetkili hamil olduğunun kabulü gerekir. Bu nedenle alacaklı banka tarafından borçluya karşı takip yapılmasında yasaya aykırı bir yön bulunmamaktadır. O halde mahkemece borçlunun diğer itirazı incelenerek oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle hüküm tesisi isabetsizdir.
 Alacaklının temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle bozulmasına peşin alınan harcın istek halinde iadesine ilamın tebliğinden itibaren on gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.