Ülkemizin Batı Karadeniz Bölümünde yer a...

Ülkemizin Batı Karadeniz Bölümünde yer alan Kastamonu sahip olduğu doğal güzellikleri ile hem kış turizmine hem deniz turizmine hem de doğa turizmine elverişlidir. Sahip olduğu eşsiz konakları ve zengin mutfağı ile de kültür turizmi içinde yine misafirlerine doyumsuz lezzetler sunmaktadır. Bunların yanı sıra yine sahip olduğu manevi değerleri, külliyeleri, medreseleri ile inanç turizmi içinde eşsiz bir imkana sahiptir. Bütün bu özelliklerin hepsine birden sahip olması ile Kastamonu benzeri şehirlerden ayrılmaktadır.
Kastamonu şehri; neolitik dönemden günümüze farklı medeniyetler ve devletlere ev sahipliği yapmış, Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasıyla birlikte bir kültür ve inanç merkezi olmuş, zengin tarihi geçmişi olan bir şehirdir. Tarihi dokusu içerisinde, kendisini korumayı başarabilmiş olan bu manevi atmosfer, Kastamonu şehrinin kültür ve inanç turizmi açısından önemini arttırmıştır.
Kastamonu İli Batı Karadeniz ve Kızılırmak Havzaları arasında yer almaktadır. Karadeniz sahiline paralel olarak il merkezinin kuzeyinde Küre Dağları, ilin güneyinde ise yine doğu batı uzantılı Ilgaz Dağları bulunur. Kastamonu İli çoğunlukla engebeli arazilerden oluşmaktadır. %61,5 oranında ormanlarla kaplı olan İlin topraklarının büyük bölümü tarıma elverişli değildir. İlde Ilgaz Dağı ve Küre Dağları Milli Parkı olmak üzere 2 önemli milli park mevcuttur. Ayrıca yaban hayatı geliştirme sahaları ve tabiat parkları bulunmaktadır.
Eski bir yerleşim alanı olduğu bilinen Kastamonu yöresi MÖ.18.yy.da Gasların yurdu olmuş, zamanla Hititler, Firigler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler, Pontuslular, Romalılar ve Bizanslıların yönetimine geçmiştir. Romalıların bu yörede kurduğu Paflagonia isimli eyaletin merkezi olan Pompei Polis höyüğü bugünkü Taşköprü İlçesi’nde bulunmaktadır. Kastamonu Kalesi, Bizans hanedanı Komenoslar tarafından yapılmıştır ve Kastamonu şehrinin tarihsel çekirdeğini oluşturmaktadır.
Kastamonu geleneksel Türk evi ve yakın dönem Osmanlı mimarisi örneklerinin yoğun olarak bulunduğu ender illerdendir. Kastamonu il merkezi, Taşköprü, İnebolu, Küre ve Abana'nın kentsel sit kapsamına alınmış olan eski mahalleleri ve yapıları bulunmaktadır. Milli mücadele sırasında lojistik destek açısından en güvenilir bölge olan Kastamonu; İnebolu Limanı’ndan Ankara'ya erzak, cephane ve insan akışında önemli rol almıştır. Kurtuluş Savaşı’nda en fazla şehit veren üçüncü il Kastamonu’dur. Kastamonu’da 10 Aralık 1919 tarihinde Anadolu’nun ilk kadınlar mitingi yapılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk Şapka ve Kıyafet İnkılabını 24 Ağustos 1925’te Kastamonu İnebolu İlçesi’nden başlatmıştır. 9 Nisan 1924 tarihinde İnebolu Mavnacılar Loncası’na Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası ve Vesikası verilmiştir.
Kastamonu’nun turizm imkânları ve çeşitliliği yönüyle oldukça zengin olduğu görülmektedir. Tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmasıyla birlikte bu medeniyetlere ait birçok eseri bünyesinde barındırmaktadır. Höyükler, tümülüsler, camiler, medreseler, hanlar, hamamlar, külliyeler, imaretler, gibi pek çok tarihi ve kültürel eserler Kastamonu'nun turistik değerini artırmaktadır. Kastamonu “Evliyalar Şehri” olarak da anılmaktadır birçok alim ve evliyanın türbe ve mezarları bulunmaktadır
Kastamonu ilinin uzun bir sahil şeridi bulunmaktadır. Burada Cide, İnebolu, Abana ve Çatalzeytin gibi ilçelerin kıyılarında geniş kıyı kumulları bulunmaktadır. Buralar deniz turizmine müsait alanlardır. Ayrıca bu kıyılar bozulmamış doğası ile yeşil ile mavinin bütünleştiği Türkiye’nin nadir yerlerindendir.