Madde, doktrinde fikri sahtecilik olara...

 Madde, doktrinde fikri sahtecilik olarak adlandırılan bir suç tipini düzenlemektedir. Kişi, kendi beyanıyla, sahte bir resmi belgenin düzenlenmesine neden olmak hakkına sahip değildir. Kişinin açıklamaları üzerine düzenlenen resmi belgenin bu beyanın doğruluğunu ispat edici bir güce sahip olması suçun oluşması için gereklidir. Aksi takdirde düzenlenen belge, yapılan beyanın doğruluğunu ispat edemeyeceğinden, kişi kendi beyanı ile böyle bir belgenin düzenlenmesine etmen olmuş sayılamaz ve kendisinin bu madde uyarınca cezalandırılmasının neden ve hikmeti kalmaz. O halde bakılacak husus şudur. Beyanın doğruluğu düzenlenen resmi belgeyle ispat edilecek ise madde uygulanacaktır, buna karşılık beyanı alan memur, beyanın doğruluğunu tahkik edip, buna kanaat getirdikten sonra resmi belgeyi düzenlemek durumunda ise yani resmi belge sadece kişinin beyanı üzerine değil memurca yapılacak inceleme sonucuna göre meydana getirilmekte ise, bu maddedeki suç oluşmaz. Nitekim kişiyi çok geniş bir surette doğruyu söylemekle yükümlülüğü altına sokan İtalyan Ceza Kanununun ilgili maddesi aynı esası kabul etmiş ve İtalyan yargıtayının yerleşmiş içtihadı bu yönde olmuştur.
 Bu nedenle, gümrük muayene memuruna, belirli bir malı ithal veya ihraç edeceği yolunda yalan beyanda bulunan kişi, bu maddedeki suçu işlemiş olmaz, zira beyanı alan gümrük muayene memuru sırf bu beyanla yetinmeyip beyanın doğruluğunu incelemekle yükümlüdür.
 Resmi belge ile doğruluğu ispat edilecek olayların ne olduğu, belgenin niteliğine göre belirir.
 Hakime değişik olaylar karşısında yalan beyanın niteliğine göre temel cezayı belirlemek bakımından takdir yetkisi sağlamak maksadıyla maddedeki ceza, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası olarak saptanmıştır.