Alacaklı tarafından borçlu hakkında çek...

 Alacaklı tarafından borçlu hakkında çeke dayalı olarak kambiyo senetlerine özgü haciz yoluyla başlatılan takipte alacağın takip tarihinden itibaren işleyecek yıllık faizi ile birlikte tahsilinin istendiği takibin bu haliyle kesinleştiği anlaşılmaktadır.
 Takip tarihinden sonrasına değişen oranlarda faiz uygulanabilmesi için talep edilen faiz oranının takip tarihi itibarıyla ticari veya yasal faiz oranına denk olması gerekir. Böyle bir durumda alacaklının ticari ya da yasal faiz istediği kabul edileceğinden faizin anılan faiz türlerine göre değişen oranlarda hesaplanması gerekmekte olup bu husus borçlu tarafından her zaman ileri sürülebilir.
 Somut olayda takip talebinde takip tarihinden itibaren yürütülmesi istenen işleyecek faiz oranının yasal ya da ticari temerrüt faiz oranına denk gelmediği açıktır. Bu durumda talep edilen faiz oranı belirtilen faiz oranlarına uygun olmadığından ve faiz oranına itiraz da edilmediğinden alacaklının takipten sonrası için yasal ya da avans faiz oranının uygulanmasını istediği sonucuna varılamaz. Dolayısıyla takip tarihinden sonraki dönem için işlemiş faizin belirlenmesinde değişen oranlarda avans faiz oranlarına göre hesaplama yapılması mümkün olmayıp kesinleşen faiz oranı esas alınmalıdır.
 O halde mahkemece yukarıda değinilen açıklamalar doğrultusunda takipten sonrası için işleyecek faiz oranının itirazsız kesinleştiği hususu göz önünde bulundurularak şikayetin süreden reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir.