Kurumda bulunan hükümlü ve tutukluların...

 Kurumda bulunan hükümlü ve tutukluların aileleri ile yürütülen çalışmalar, telefon görüşmelerini, kapalı açık ziyaretlerdeki görüşmeleri, hükümlü ve tutuklu yakınlarının talepleri doğrultusunda yapılan görüşmeleri, uzmanın gerekli gördüğü hallerdeki iletişim ve haberleşme çalışmalarını kapsar.
 Psikososyal yardım servisi, hükümlü ve tutuklu iyileştirme faaliyetleri kapsamında grup çalışmaları yürütür. Grup çalışmaları, Genel Müdürlük tarafından eğitimi verilen müdahale programları ile psikososyal yardım amaçlı yapılan diğer grup çalışmalarını kapsar. Bir dönem içerisinde, uzmanlar tarafından bir dönemde toplam en az iki grup çalışması yapılır. Ancak belirtilen sayıda grup çalışması yapılamaması halinde çalışma yapılamama nedeni çizelgede belirtilir.
 Personele yönelik çalışmalar kapsamında yardım servisi, personel ile bireysel görüşmeler, grup çalışmaları, eğitim ve seminer çalışmaları yürütür. Mümkün olması halinde bu çalışmalara personel aileleri de dahil edilir.
 Yardım servisi, hükümlü ve tutukluların iyileştirme çalışmaları kapsamında, diğer kişi, kurum veya kuruluşlardan destek alır, hükümlü ve tutukluları ihtiyaç duydukları alanlara göre diğer kişi, kurum veya kurumlara yönlendirir.
 Ceza infaz kurumlarında kurum uzmanları tarafından ve kurum dışından kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından bilimsel amaçlı araştırmalar yürütülmektedir. Araştırma izinleri kurum dışından gelen taleplerde Genel Müdürlük tarafından değerlendirilir. Kurum uzmanları hükümlü ve tutukluların ihtiyaçları doğrultusunda yapacakları araştırmaları Genel Müdürlüğün iznine tabi olmaksızın yürütür. Ancak yapılan araştırmaların sonuçları Genel Müdürlüğe gönderilir.
 Yardım servisi, hükümlülerin salıverilme sonrası hayata hazırlanmaları için salıverilme öncesi hazırlık çalışmaları yürütür. Bu çalışmalar, iş ve meslek danışmanlığı, aile içi iletişim gibi konularda grup çalışmaları ve bireysel danışmanlığı kapsamaktadır.
 Yardım servisi, yapılan görüşme ve değerlendirmelerde ölçek ve anketlerden oluşan materyaller kullanır. Çizelgede, materyalin adı ve uygulanan hükümlü tutuklu ve personel sayısı belirtilir.
 Yardım servisi, ceza infaz kurumunda spor alanları, çok amaçlı salonlar, kütüphane ve iş atölyelerinden yararlanabilecek, meslek edinme kursları gibi faaliyetlere katılabilecek durumdaki hükümlü ve tutuklular ile kurumun iç hizmetlerinde çalıştırılacak hükümlülerin belirlenmesine yardımcı olur.