Yasama dokunulmazlığının kaldırılması i...
Yasama dokunulmazlığının kaldırılması ile ilgili işlemler Bakanlığımızın 100 sayılı genelgesi ile tüm teşkilata duyurulmuştu.
Yasama dokunulmazlığına sahip kişiler tarafından işlenen suçlarla ilgili soruşturmanın bizzat ağır ceza Cumhuriyet başsavcısı ya da Cumhuriyet başsavcı vekili tarafından yapılmasının uygulamada bir kısım sorunlara neden olduğunun anlaşılması karşısında anılan genelgenin güncellenmesine ihtiyaç duyulmuştur.
Suç işledikleri ihbar veya şikayet edilen Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri hakkında yapılan soruşturma sonunda kamu davasını açmaya yeterli delil elde edilip edilmediği hususunun incelenip değerlendirilmesi, delillerin tam olarak toplanılması ve evrakın ilgili mercilere gönderilmesi önem arz etmektedir.
Bilindiği üzere, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözlerinden, Mecliste ileri sürdükleri düşüncelerden, o oturumdaki Başkanlık Divanının teklifi üzerine Meclis tarafından başka bir karar alınmadıkça bunları Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulamazlar.
Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali veya seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasanın 14 üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak, bu halde yetkili makam durumu hemen ve doğrudan doğruya Türkiye Büyük Millet Meclisine bildirmek zorundadır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi hakkında, seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır. Üyelik süresince zamanaşımı işlemez.