Yetişkin ve genç hükümlü ve tutuklulara...

 Yetişkin ve genç hükümlü ve tutuklulara yönelik eğitim çalışmalarına ilişkin değerlendirme çizelgeleri, kurumda yürütülen eğitim faaliyetlerinin değerlendirilmesi için her yıl ocak ayının onbeşine kadar Genel Müdürlüğün Yetişkin Eğitim Öğretim Şube Müdürlüğüne gönderilecektir. Değerlendirme çizelgesi, kurum öğretmeni ve eğitimden sorumlu ikinci müdür tarafından imzalanacak ve kurumun en üst amiri tarafından da bilgilerin doğruluğu onaylanacaktır.
 Psikososyal yardım servisi çalışmaları standartlar sistemi çerçevesinde oluşturulup, kurumlara gönderilen iyileştirme haritası kapsamında yürütülecektir. Psikolog ve sosyal çalışmacının görev yaptığı psikososyal yardım servisinde, psikososyal yardım programları eğitimini alan personel de çalışacaktır.
 Personel ile hükümlü ve tutukluların ruh ve beden sağlığına ilişkin koruyucu, geliştirici programları araştıran, uygulayan ve psikolojik destek ve müdahalede bulunan psikososyal yardım servisi için bağımsız bir grup çalışma odası oluşturulacaktır.
 Kuruma yeni gelen hükümlü ve tutukluya psikososyal yardım servisi tarafından sunulan hizmetler anlatılacaktır. Dilekçe ile psikososyal yardım servisine başvuruda bulunan, psikososyal yardım servisinin gerekli gördüğü veya kurum idaresi ve kurum personelinin yönlendirdiği hükümlü ve tutukluların tamamı ile bireysel görüşmelerin yapılması sağlanacaktır. Grup çalışmalarına katılacak hükümlü ve tutuklular, psikososyal yardım servisinin teklifi üzerine idare ve gözlem kurulunun onayı ile belirlenecektir.
 Bireysel görüşme yapılacak hükümlü ve tutukluların listesi güvenlik ve gözetim servisi aracılığı ile gelen dilekçelere göre planlanarak aynı gün içinde eğitimden sorumlu ikinci müdür ile güvenlik ve gözetim servisine bildirilecektir. Grup çalışmalarına katılacak hükümlü ve tutukluların listesi ise bir hafta öncesinden, çalışmanın tarih ve yeri belirtilerek kurum birinci müdürü ile ikinci müdürlere ve güvenlik ve gözetim servisine gönderilecektir. Bir sureti de güvenlik ve gözetim servisi personeline duyurulması, personelin konuya duyarlı olması ve işleyişe katkıda bulunması amacıyla personel ilan panosuna asılacaktır. Kurum birinci müdürü grup çalışmasının aksatılmadan yürütülmesinden, eğitimden sorumlu ikinci müdür ortaya çıkabilecek tüm aksaklıkların giderilmesinden ve hükümlü ile tutukluların çalışma yerinde ve zamanında hazır edilmesinden sorumludur. Diğer ikinci müdürler ile güvenlik ve gözetim servisi personeli çalışmaların aksatılmadan yürütülmesine yardımcı olacaktır.