Tiyatro, konser, sinema gösterimi, resi...

 Tiyatro, konser, sinema gösterimi, resim, karikatür, halk oyunları, müzik, el sanatları, sergi, bilgi yarışmaları, münazara, satranç ile dama çalışmaları yapılacak ve önemli gün ve haftaların kutlanması sağlanacaktır. Sosyal ve kültürel çalışmalar, eğitim kurulunun kararıyla, Bakanlıktan veya Cumhuriyet başsavcılığından ayrıca izin alınmadan yapılacaktır.
 Açık ceza infaz kurumu hükümlülerinin sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere katılmak için kurum dışına çıkarılabilmeleri, etkinlik belediye ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde ise idare ve gözlem kurulunun bu konuda karar vermesi, belediye ve büyükşehir belediyesi sınırları dışında ise Cumhuriyet başsavcılığının uygun görüşü ile Bakanlıktan izin alınması suretiyle gerçekleştirilecektir.
 Yetişkin ve genç hükümlü ve tutuklu eğitim takip çizelgesi, kuruma gelen her hükümlü ve tutukluya bir öğrenci numarası verilerek eğitim servisinde muhafaza edilecek, hükümlü ve tutukluların eğitim öğretim, sosyal kültürel ve sportif faaliyetlere katılımları günü gününe çizelgeye işlenecektir. Kişisel gelişmeleri altı aylık periyotlarda takip edilecek, çizelgeye kaydedilecek ve imzalanacaktır. Söz konusu çizelgeler hükümlü ve tutukluların nakillerinde infaz dosyasına takılarak gidecekleri ceza infaz kurumuna gönderilecek veya salıverildiklerinde infaz dosyasıyla birlikte kaldırılacaktır. Müdürü bulunan kurumlarda çizelgenin sorumluluğu kurum öğretmeni ve eğitimden sorumlu ikinci müdüre, müdürü bulunmayan kurumlarda eğitimden sorumlu memura ve kurumun en üst amirine verilecek, denetimlerde çizelgeler de dikkate alınacaktır.
 Yetişkin ve genç hükümlü ve tutuklu eğitim çizelgeleri, eğitim ve iyileştirme faaliyetlerinin değerlendirilmesi, takip edilmesi ve yönlendirmelerin yapılabilmesi için müdürü bulunan ceza infaz kurumlarında üçer aylık, müdürü bulunmayan ceza infaz kurumlarında ise altışar aylık olmak üzere belirlenmiş dönemlerin bitimini müteakip Genel Müdürlüğe gönderilecektir. Çizelge, kurum öğretmeni ve eğitimden sorumlu ikinci müdür tarafından imzalanacak, kurum müdürü de çizelgedeki bilgilerin doğruluğunu onaylayacaktır. Müdürü bulunmayan kurumlarda eğitimden sorumlu memur tarafından imzalanacak ve kurumun en üst amiri tarafından da bilgilerin doğruluğu onaylanacaktır.