Eğitim, kurumda okuma yazma bilmeyen ve...

 Eğitim, kurumda okuma yazma bilmeyen ve ikinci kademe yetişkin eğitimi başarı belgesi veya ilkokul diploması bulunmayan hükümlü ve tutuklu kalmayana kadar kurum idaresinin desteğiyle öğretmen tarafından sürdürülecektir. Milli Eğitim Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı İşbirliğinde Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevlerindeki Hükümlü ve Tutuklulara Yönelik Çeşitli Eğitim Faaliyetlerinin Düzenlenmesine Dair İşbirliği Protokolü uyarınca yetişkin birinci kademe eğitimi okuma yazma kursu, asgari on kursiyer olmasına bakılmaksızın bir kursiyer bile olsa açılacaktır. Yetişkin ikinci kademe eğitimi başarı kursu ise en az beş kursiyerin katılımı halinde açılacaktır.
 Kurslar, kadrolu öğretmenler tarafından, kadrolu öğretmen bulunmaması veya ihtiyacı karşılamaması halinde il veya ilçe halk eğitim müdürlüklerinden temin edilen öğretmenlerle açılacaktır. Bu programlarda okutulacak kitaplar, Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünden sağlanacaktır. Ders kitaplarının sağlanamaması halinde, durum Adalet Bakanlığına bildirilecektir.
 Açık İlköğretim Okulu ve Açık Öğretim Lisesine aşağıdaki şartları taşıyan kişiler başvurabilecektir.
 Açık İlköğretim Okuluna, yetişkin ikinci kademe eğitimi başarı kursunu tamamlayıp başarı belgesi alan, ilkokulu bitiren, ortaokul birinci, ikinci, üçüncü veya ilköğretim okulu altıncı, yedinci, sekizinci sınıflardan ayrılan, ortaokulu dışarıdan bitirme sınavlarına kayıtlıyken terk eden genç ve yetişkinler başvurabilir. Bu nedenle, kuruma gelen tüm hükümlü ve tutukluların öğrenim durumları tespit edilerek, yukarıda belirtilen şartları taşıyanlara Açık İlköğretim Okuluna başvuru hakkında bilgi verilerek, okula devam etmeleri sağlanacaktır.