Hükümlü ve tutukluların boş zamanlarını...

 Hükümlü ve tutukluların boş zamanlarını eğitim öğretim, sosyal kültürel ve sportif faaliyetlerle değerlendirmeleri sağlanarak toplumca kabul edilebilir düşünce ve davranışları benimsemelerine, kendilerini topluma yararlı insanlar olarak yetiştirmelerine yardımcı olunacaktır.
 Hükümlülerin iyi halli olup olmadığına, diğer hususların yanı sıra uygulanan eğitim çalışmaları sonucunda elde edilen verilere göre karar verilecektir. Bu nedenle, gözlem ve sınıflandırma çalışmaları kapsamında her altı ayda bir ortaya çıkan sonuç hükümlülerin gözlem ve sınıflandırma formuna işlenecektir.
 Tutuklular için de, uygulanan eğitim programlarından sonra elde edilen veriler, her altı ayda bir değerlendirilerek gözlem ve sınıflandırma formuna kaydedilecek ve ileride hükümlü konumuna geçmeleri durumunda iyi halliliğin tespitinde dikkate alınacaktır.
 Her türlü araştırma, anket, tez hazırlama ve benzeri çalışmalar Bakanlık iznine tabidir. Ceza infaz kurumları aracılığıyla yapılacak başvurularda, araştırmanın amacı, hedeflenen sonucu, çalışmanın yapılacağı tarih aralığı, çalışmanın yapılacağı ceza infaz kurumları, kuruma gelecek kişilerin adı, soyadı ve unvanları belirtilerek ve kullanılacak materyalin örneği eklenerek Genel Müdürlüğe gönderilecektir. Eğitim ve iyileştirme çalışmalarıyla ilgili ziyaretler ve basın kuruluşlarının haber, röportaj, çekim talepleri için Cumhuriyet başsavcılığının görüşü ile birlikte Bakanlıktan izin istenecektir.
 Ceza infaz kurumu idaresi tarafından hükümlü ve tutukluların dördüncü, beşinci ve altıncı bölümlerde açıklanan programlara katılmaları sağlanacaktır. Hükümlüler hakkında verilen iyi hal kararlarında diğer hususların yanı sıra bu programlara katılıp başarılı olanların durumları lehlerine değerlendirilecektir.